Logo

„Nem irigylem ezt a Każyńskit!”

Interjú Crespo Rodrigóval

2016. december 27.

„Nem irigylem ezt a Każyńskit!”

Spíró György Az imposztor című komédiáját mutatják be Tatabányán. Az előzményekről és az igazgatói szerep színdarab- és valóságbeli összecsengéseiről Crespo Rodrigo mesélt.

 

A Jászai Mari Színház legújabb bemutatójának főszerepét Fodor Tamás alakítja. Az előadást a tatabányai Tartuffe-el tavaly komoly sikereket elért Szikszai Rémusz rendezi. A darabbeli társulat vezetőjét a tatabányai társulat vezetője játssza.

 

Honnan jött az ötlet, hogy Az imposztort viszik színre?

 

Az elmúlt évadban mutattuk be Parti Nagy Lajos Molière: Tartuffe című színművét, ez az előadás nagyon fontossá vált a Jászai Mari Színház életében. A társulat Szikszai Rémusz vezetésével olyan produkciót hozott létre, melyet a POSZT-on és a Városmajori Színházi Szemlén is díjaztak, de több jelölést kapott a Színikritikusok Díja kapcsán is, illetve rögzítette a televízió a Vidéki Színházak Fesztiválján.

 

Mindezek mellett legalább ennyire lényegesnek érzem, hogy a Tartuffe szakmai és közönség sikerével országos szinten is felhívta a figyelmet a Tatabányán folyó szakmai munkára. Számtalan remek előadás jellemezte a Jászai Mari Színház elmúlt szezonjait, de úgy gondolom, a Tartuffe esetén különleges formában egyesült a színház fiatal társulatának tehetsége és Szikszai Rémusz rendezői gondolkodásmódja, ez pedig komolyabb szakmai figyelmet eredményezett a számunkra, mint korábban.

 

Figyelembe véve azt, amilyen minőségben Rémusz és a társulat együtt tudott dolgozni, látva a munka eredményét, egyértelmű volt, hogy visszahívom őt a következő évadban is rendezni. Az imposztor bemutatását Guelmino Sándorral találtuk ki. Már önmagában az is nagyon izgalmas kalandnak tűnt, hogy Spiró György komédiája a Tartuffe próbája közben játszódik, mindemellett azt gondoltam, rengeteg lehetőség rejlik abban is, hogy Az imposztor kapcsán a társulat folytathatja a közös munkát Szikszai Rémusszal. Arról nem is beszélve, hogy ez a darab sok mindent meg tud mutatni egy színház életéből.

 

Az a különleges helyzet ált elő, hogy a tatabányai társulat vezetőjeként a vilnai társulat vezetőjét játssza. Adódik a kérdés, van áthallás a két „szerep” között?

 

Szerencsére soha nem kellett olyan körülmények között igazgatnom, mint Każyńskinek. A felelősségem azonban – hasonlóan minden színházigazgatóéhoz - pontosan ugyan akkora, mint az övé. Ő is több ember sorsáért felel, neki is egy egész színház terhe nyugszik a vállán, de jóval diktatórikusabb vezető, mint én. Ennek elsősorban talán az az oka, hogy szorongatott helyzetben van, mert a színháza a csőd szélén áll, ráadásul egy elnyomó, idegen hatalom figyeli minden mozdulatát. 

 

Olyan típusú kisebbségi létben színházat csinálni, amiben ezt a vilnai társulat teszi, olyan kiélezett körülmények között megélni a mindennapokat, ahogyan azt nekik kell, egészen különleges túlélési formákat szül, természetesen nem csak a színházon belül, hanem az élet egyéb területein is. És ebben a helyzetben Każyński nem feltétlenül játszik mindig tisztességes lapokkal! Az azonban elvitathatatlan, hogy mindent megtesz a színházáért. Meglehetősen bonyolult helyzet az övé, hiszen egyrészt meg kell felelnie a közösségnek, akinek színházat csinál, másrészt a hatalomnak, ami Vilnában uralkodik és amitől függ a dotációja, meg természetesen a pozíciója is. Talán ez adhat valamiféle igazolást azzal kapcsolatban, hogy együttműködik a rendszerrel, ami – valljuk be őszintén - nem mindig egyértelműen megítélhető cselekedet. Hogy mást ne mondjak, gondoljunk csak Major Tamásra, ha már Az imposztorról beszélgetünk (a darabot Spiró Major Tamás számára és részben róla magáról írta. Major Zsámbéki Gábor rendezésében a halála előtt nem sokkal el is játszotta a főszerepet a Katona József Színházban - a szerk.).

 

Egyfajta tehetség? Képes túlélni ilyen feltételek között is Każyński?

 

Az, hogy ennyire ügyes, pozitívumként is értelmezhető, a megalkuvása már kevésbé az. Hogy mennyire gerinctelen és hogy ez mennyiben védhető, komoly kérdés! Egy biztos, ennek az embernek meg kellett tanulnia ügyesen lavírozni. Nem lehet könnyű megérezni, hogy hol van az a határ, ameddig még elmehetsz egy ilyen helyzet kezelésében. Hogy meddig tudod még megmagyarázni – esetleg a saját értékeiden is keresztül lépve, ezt most azért csinálom, mert másképp már nem tudom felszínen tartani a színházamat. Meddig tudod képviselni azt, amiben hiszel, az elveid mentén vagy akár az elveid feladásával. Nagyon keskeny a mezsgye az ügyesség, a megalkuvás és a gerinctelenség között.

 

Ilyen kötéltáncot eddig még nem kellett járnom vezetőként. Vilnában és a vilnai színházban azonban nagyon nehéz terepen játszák ezt a játékot: besúgók, a hatalomhoz törleszkedők, megfélemlített emberek, egy morálisan széteső félben lévő társulat a maga érzékenységével, egy csomó össze-vissza bolyongó ember és ebben a káoszban valahol Każyński, aki megpróbál igazodni, hogy életben maradhasson egy színház és hogy lengyelül tudjon játszani egy társulat. Az eszközök, amiket használ, talán nem egészen tiszták, de a célja megkérdőjelezhetetlen! Hogy mindeközben erkölcsi szempontból nem egyértelmű az igazgató személye? Hát nem az!

 

A teljes interjú a szinhaz.hu oldalán olvasható

Következő előadások

»
02.22
csütörtök

népmesék nyomán 

A háromágú tölgyfa tündére
bábelőadás

14:30

Kamaraszínház
Cimbora bérlet

»
02.24
szombat

Ferdinand von Schi 

Terror
zárt tárgyalás

19:00 — Bemutató

Nagyszínpad
Jászai bérlet

Blog

...végül is szeretem, amit csinálok, és ez a legfontosabb! — Balázs Áron

Közösségi média

Kövesse Ön is a színházat a Facebookon és tekintse meg az előadásokhoz, eseményekhez kapcsolódó videófelvételeket a színház YouTube csatornáján!

FacebookYoutube
TwitterInstagram

Hírlevél

Iratkozzon fel Ön is a Jászai Mari Színház, Népház hírlevél szolgáltatására, hogy ne maradjon le a színházzal kapcsolatos legújabb információkról!

»
·
»
·
„Nem irigylem ezt a Każyńskit!”
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2018 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel