Logo

A színház

A színház

A Jászai Mari Színház, Népházról

 

1913-ban a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére kezdte el a Népház építését. Az 1917-ben elkészült nagyvonalúan tervezett és kivitelezett épület megnyitásától napjainkig Tatabánya legjelentősebb művelődési és kulturális intézménye.

 

A színházi működést az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg. 1989-ben költözött az épületbe az Éless Béla vezette Komárom Megyei Játékszín, amely Népház-játékszín néven Tatabánya első államilag támogatott, hivatásos színháza lett. A színház 1994-ben vette fel a közeli Ászáron született tragika, Jászai Mari nevét (az intézmény neve innentől Jászai Mari Színház, Népház). Éless Béla után Zubornyák Zoltán majd Harsányi Sulyom László vezette az intézményt. Az épület 2007-2009 között zajló felújítása, kibővítése során építészeti és gépészeti újdonságokkal gazdagodott. Az elmúlt években több mint 1200 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán és közel 180 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a tatabányai nézők. Számos kortárs szerző is bemutatkozott és ért el jelentős szakmai és közönségsikert a színházban.

 

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház önkormányzati fenntartású, költségvetési intézmény. Tekintettel arra, hogy a megye egyetlen kőszínháza, műsorpolitikája – küldetésnyilatkozatának megfelelően – a népszínházra jellemző elemeket kiemelt helyen kezeli. A Jászai Mari Színház, Népház olyan kulturális intézményként kíván működni, mely a minőségi szórakoztatás mellett elgondolkodtató, a hétköznapi problémákra reflektáló, katartikus élményt nyújtó előadásokat játszik. Kihasználva a különböző játszóhelyek nyújtotta adottságokat a színháznak lehetősége nyílik a szélesebb közönségrétegek érdeklődésére számot tartó, nagyszínpadi produkciók mellett, olyan előadások létrehozására is, melyek kísérletező jellegük, intimebb atmoszférájú játszóhely igényük vagy éppen gyerekközönségük miatt a kamaraszínházban kerülnek bemutatásra. Mindezeket figyelembe véve dráma, kortárs magyar tragikomédia, vígjáték, musical, daljáték, operett, mesejáték, zenés bábjáték egyaránt szerepel a színház műsorán.

 

Színházunk kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúsági közönségnek szóló előadásait. Fontosnak tartja, hogy a legfiatalabbak is – lehetőleg minél korábban – részesüljenek a színházi élményben, ezért az évi 6 felnőtt bemutató mellett 7-9 gyerek bemutatót tart ami országosan is egyedülálló. Emelett a Jászai Játszó néven indított hétvégi családi programunk keretében, babaszínház, családi koncert, játszóház, táncház, kézműves foglalkozások várják a gyermekes családokat a színház egész területén.

 

A Jászai Mari Színház továbbra is fontos színtere a város közösségi életének. Megszervezi a Szépkorúak bálját, otthont ad a Déva Gálának, a megyei Prima Primissima díj átadónak, a Bányász Táncegyüttes gáláinak, a Show Formációs Táncegyüttes gáláinak, a Tavaszi Fesztivál programjának, a Magyar Kultúra napi rendezvénynek, a városi és állami ünnepeknek, a városi intézmények jubileumi ünnepségeinek, képzőművészeti kiállításoknak.

 

Mint a megye egyetlen kőszínháza, a Jászai Mari Színház kiemelt kulturális szerepét jelzi az, hogy a környező városokból és kistelepülésekről idelátogató nézők száma legalább annyira jelentős, mint a megyeszékhelyről érkezőké.

 

Tatabánya Megye Jogú Város Önkormányzata az elvégzett szakmai munkát egy társulat életre hívásával és az ahhoz szükséges anyagi forrás biztosításával is elismerte, így a 25 éve működő Jászai Mari Színház fennállásának talán utolsó nagy fejlődési pontjához ért azzal, hogy a jubileumi évet végre önálló közalkalmazotti színész társulattal kezdheti meg. A színművészek akik az első társulat tagjai: Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo, Danis Lídia, Dévai Balázs, Egri Márta, Honti György, Kardos Róbert, Major Melinda, Maróti Attila, Megyeri Zoltán, Schruff Milán, Szabó Emília, Végh Péter.

Tovább
 

Támogatási lehetőségek

 

Színháztámogatási lehetőségek: adójóváírás, TAO-kedvezmény, jegyvásárlás.

 

Színházunk szakmai, művészi munkájának folyamatos fejlődéséhez elengedhetetlenek azokból a támogatási rendszerekből érkező források, melyek különböző adókedvezmények formájában adhatók. Reméljük, hamarosan Önt és cégét is támogatóink, jegy- és bérletvásárlóink között üdvözölhetjük.

 

Választása megkönnyítéséhez kérjük olvassa el tájékoztatóinkat:

TAO támogatás tájékoztató.pdf

TAO adófelajánlás tájékoztató.pdf

Tájékoztató munkavállalónak üzleti partnernek színházjegy és bérlet adómentes juttatásáról.pdf

 

 

 

 

Adó 1 %


Ha fontosnak tartja munkánkat, a Jászai Mari Színház, Népház tisztelettel kéri Önt, hogy személyi jövedelemadójának 1%-a erejéig támogassa színházunkat.

 

A Jászai Mari Színház, Népház adószáma:

 

15387642-2-11

 

Köszönjük eddigi támogatásukat!

 

2015 - 43.000 Ft

2016 - 93.111 Ft


Jászai Mari

Jászai Mari

Miért lett színész?

 

„Minden embernek van egy nagy villanyos ütése, mikor egyszerre megvilágosodik előtte, miért az élet, miért született a világra: az enyém az volt, amikor a bátyám szerepet másolt ingyen színházjegyért, s nekem, a csitri kislánynak megmagyarázta, mi a színház. Átöltözni! Átváltozni! másnak lenni, mint vagyunk! Más helyett sírni, kacagni, ordítani. E pillanattól kezdve vagyok színésznő.” 

 

(Pesti Hírlap, 1925. V. 10.)

 

Ászártól a Nemzeti Színházig

 

A Kisbértől különvált kisfaluban minden a híres szülöttről, Jászai Mariról szól. A kis fehérfalú, nádtetős szülőházban gondos kezek őrzik a megmaradt ereklyéket. (Nagy részük nem itt, hanem Pesten a Bajor Gizi Múzeumban van.) Képek, plakátok, egy míves legyező, no meg az utazó láda. Amikor nem figyel oda a teremőr félve megsímítom...

 

 

A híres Pepita füzetek (lényegében a naplója) közül az 1916-ból származó hetedik füzet harmadik oldalán olvasható: „1850-ben voltam kénytelen megérkezni e földre, ebben a zord formában, mely én vagyok.” Február 24-én anyakönyvezték Krippel Mária néven. Ezt a nevet még a születési anyakönyvi kivonatából is kiégette. S a cigarettával kiégetett lyuk mellé odaírta a margóra, ebből lett a Jászai. Mások viszont sudár, darázsderekú, sugárzóan jelentékeny jelenségnek tartották, Stróbl Alajos, aki még életében márványba faragta csúnya szépségnek titulálta. Szuggesztív erejű óriás volt, az ember megrezzent a nézőtéren, amikor megszólalt - mondta róla Major Tamás egy 1981-ben, a Színház című folyóiratban megjelent interjúban. 

 

Elszökve a szülői házból Hubay Gusztáv társulatához szerződik Győrbe az 1866/67-es évadban. Tessék kiszámolni: 16 éves. Öt év telik el. 1872 januárjában a Nemzeti Színház direktora elzarándokol Erdélybe, hogy Kassainé Jászai Máriát megnézze a színpadon. Március 31-én írja alá a szerződését. Április 2-án van az első próba, s 54 évig az ország első színházának ünnepelt színésznője. (Rövid kitérő 1900. április 1.-1901. március 31. Vígszínház. Keglevich grófot kinevezték az állami színházak intendánsává s a vele való elvi vagy személyi differenciák miatt szerződött a Vígbe.) Úgy tér vissza a Nemzetibe, hogy Széll Kálmán miniszterelnök felajánlja neki az örökös tagságot. Először 1901. április 13-án lép színpadra örökös tagként a Nemzetiben.

 

 

Szerepek - rendezők

 

Szigligeti Ede lelki békét teremtett számára: „Ha ő életben marad, nem lett volna belőlem a veszett hírű, keserű Jászai. Ő volt az egyetlen igazgatóm, aki megértően bánt velem.” Paulay Ede betetőzte Szigligeti munkáját, mindenkinél jobban értett a színészi tehetség megítéléséhez, a színészneveléshez.

 

 

Érdekességek szerepei kapcsán

 

Gertrudis: 1872. április 3-án először, 1920. február 17-én utoljára. 105-ször játszotta.

 

Antigoné (1876.) új és merész gondolat volt a darab színre vitele. Csiky Gergely újrafordította. 2 nappal előbb megbukott egy jelentéktelen darabban de ez hatalmas siker.

 

Phaedra, Stuart Mária Médea és a Shakespeare hősnők: Goneriltől Gloster özvegyéig egy híján 20, de Júlia nem volt soha. Margit királyné a III. Richardból és Lady Macbeth-et először 22 vagy 24 évesen játszotta.

 

Éva: 1883. IX. 21. premier. Milyen volt a Tragédia hősnőjeként? Soha nem volt és tán soha nem is lesz Jászainál igézőbb és drámaibb ÉVA.

 

Elektra: (1890. IX. 27.) „Most kezdem a színészetet Elektrával”.

 

Eljátszotta Kisbéren is a lovardában, hogy az Ászári iskola alapításához pénzt szerezzen.

 

Ibsen: A John Gabriel Borkmannt ő fordította. Valószínű megindította Miltonné szenvedélye, és imponált neki az az asszonyi bátorság, amellyel kimondja: „Sohasem tudtam azelőtt, mit tesz boldognak lenni az életben. És csak nem utasíthatom vissza a boldogságot csupán azért, mert ilyen későn ér?”.

 

 

Jászai az író

 

Jászai nemcsak színészként, íróként is jelentőset alkotott. Pedig mennyit küzdött az írással: „Lassanként, hosszú idő múlva tudja meg, aki írni akar, de nem rászületett tehetség, hogy írni tudni: művészet.” (1916. március)

 

Számtalan nagy jelentőségű cikkben fogalmazta meg hitvallását a művészetről, a színházról. 1908-ban a Petőfi Társaság tagjává választja. 1915-ben Kisfaludy Társaság Greguss jutalomban részesíti a színészt és az írót.

 

 

Jászai a közéleti ember

 

Nem volt vallásos és hívő sem. De Rábatamásiban eljárt tanító öccsével a misékre, csak zsoltároskönyv helyett egy bekötött Shakespeare kötetből imádkozott. Rajongott Széchenyi Istvánért. Ady Jászai Mari apostolnő –nek nevezi a róla írt cikkben. (Az asszony és a paraszt-Jászai Mari tanítása. Budapesti Napló.1907. VIII. 29.)

 

Szovátán előadást tartott a parasztoknak a váltóról, a pálinkáról és verseket szavalt. „Minden érdekli, ami az élettel, a társadalommal, a jövővel összefügg.” Jászait felháborítja az első világháború, fizetésének 3/4 részét a sebesültek támogatására fordítja. Maga csomagolja a csomagokat. Fellép kórházakban kaszárnyákban, persze ingyen. Több mint háromszázszor.

 

Nem volt nagy híve nemének. A nő írókat eleve elutasíjta. A feministákhoz sem húz igazán, de amikor a férfi társadalom igazságtalan a nőkkel szemben, mégis melléjük áll. Házában gyakran látta vendégül a kor jeles személyiségeit. Büszke volt a vendéglátására utolérhetetlen házi sonkát, babsalátát, ecetes uborkát tálalt fel, de elvárta, hogy neves vendégei a gangon dohányozzanak, cukor, citrom és tej nélkül, keserűn igyák a teát. Bródy Sándor írta róla: „A konyhája egy majolikás templom, a sparherdje ünnepies, mint egy áldozati tűzhely. Még a sótartója is nagyszabású és klasszikus.”

 

 

Jászai és a férfiak

 

Sokszor írták róla, viharos életű, szenvedélyes férfifaló. Saját szavai mondják el, mit is várt kapcsolataitól. Túl magasra tette a mércét. Mindig kapni akarta férfiaktól: tudást, tanácsot, információt, példát. Az egyik angolra, a másik németre tanította, olvasásra érdemes könyveket adott neki...

 

„Amit a testem követelte: megadtam neki, de a lelkem sohasem volt testem rabszolgája.”

 

„Csak azt szerettem, akitől tanulhattam valamit. A lelkem mindig éppen olyan éhes volt, mint a testem.”

 

„Sosem volt méltó társam a színpadon. Az életben sem. Én mindig szárnyalni akartam, és a hősöm mindíg a föld felé húzott.”

 

„Én nem vagyok boldogságra alkotva, csak egyedüllétre és önmagammal való küszködésre.”

 

„Egy lélekre szomjazom, elepedek érte - aki többet érjen, mint én, hogy imádhassam.... Milyen rettenetes egyedüllét! Kinek panaszkodjam? Hiszen éppen az az egy hiányzik, akinek panaszkodhatnám.”

 

„Minden dicsőségnél, minden tehetségnél többet ér: szeretni. Nem az, hogy az embert szeretik, hanem az, hogy az ember szerethet! Ez az élet értelme. Szeretni valakit, fölolvadni benne, érte élni, vele élni, vágyódni, vágyódni, vágyódni utána: ez az élet értelme.”

 

 

Jászai írta – mondta

 

„A színészet- megfordított pálya - azzal kezdődik, amivel a többi végződni szokott: tapssal, virággal, ünnepléssel. A színészet -a kezdők Eldorádója. A színész... korával veszti értékét, és lesz belőle a legszánalmasabb fogalom: vén színész.”

 

A régi és a modern színjátszás képviselőinek vitájában így foglalt állást: „A művészet vagy jó vagy rossz. Sohasem új, sohasem régi. A jó nem avulhat el.”

 

Amikor a Nemzeti Színházból eltávolították és a Vígszínház tagja lett: „Színpad-színpad. A halnak víz kell, a madárnak levegő, nekem színpad.”

 

„Micsoda? Vagyis: Mi a csoda? mondjuk mi magyarok, mikor kérdezünk. Semmi egyébre ez a kérdésforma úgy rá nem illik, mint arra a csodálatos valamire, amit egy szóban színésznek nevezünk.” – Latinovits a Ködszurkáló Művész-színész fejezetét Jászai Mari ezen gondolatsorával vezeti be.

 

Képes volt tehetségét önerejéből kibontakoztatni, egész életén át tartó tanulással karbantartani, elég erős volt ahhoz, hogy a körülményeket a maga javára fordítva vagy ha kellett, azokkal dacolva, fanatikusan szolgálja szerepeiben és írásaiban is a hite szerint legmagasabb rendű színházművészetet.

 

1913-ban lebontják a Nemzetit. „Nekiestek csákányokkal, mikor még egy garasuk sem volt új színházra, mikor még egy tervük nem volt készen.”- panaszkodik.

 

63 évesen építtetett magának végső nyughelyet.

 

 

1926. október 5-én halt meg. Saját maga által írt sírfelirata látható a Kerepesi úti temetőben:

Jászai Mari
volt
míg élt a ki itt ím
céljához ért
Ti ittátok be lelkem lángját
Régi színházunk kedves kövei
Ti fogadjátok már ismerős öletekbe
Kilobbant poromat.

Tovább

MAJOR MELINDA (2016/2017) színésznő
DÉVAI BALÁZS (2016/2017) színész

 

DANIS LÍDIA (2015/2016) színésznő
KARDOS RÓBERT (2015/2016) színész

 

SZABÓ EMÍLIA (2014/2015) színésznő
SCHRUFF MILÁN (2014/2015) színész

 

KEREKES ÉVA (2013/2014) színésznő
VÉGH PÉTER (2013/2014) színész

Jászai Gyűrű-díj

 

Ezt a díjat a társulat szavazatai alapján a 2013/2014-es évadtól kezdve két kategóriában – az évad legjobb női alakítása és az évad legjobb férfi alakítása – adják át.

SZABÓ EMÍLIA (2016/2017) színésznő
DÉVAI BALÁZS (2017/2017) színésznő
NYOLC NŐ (2016/2017) előadás

 

MAJOR MELINDA (2015/2016) színésznő
KARDOS RÓBERT 
(2015/2016) színész
MOLIÈRE: TARTUFFE 
(2015/2016) előadás

 

DANIS LÍDIA (2014/2015) színésznő
SCHRUFF MILÁN (2014/2015) színész
MIKVE (2014/2015) előadás

 

BAKONYI CSILLA (2013/2014) színésznő
VÉGH PÉTER (2013/2014) színész
AZ ÖLDÖKLÉS ISTENE (2013/2014) előadás

 

PÁPAI ERIKA (2012/2013) színésznő
CRESPO RODRIGO
(2012/2013) színész
ACÉLMAGNÓLIÁK (2012/2013) előadás

Közönségdíj

 

Ezt a díjat a bérletes nézők szavazatai alapján a 2012/2013-as évadtól kezdve három kategóriában – az évad legjobb színésznője, az évad legjobb színésze és az évad legjobb előadása – adják át.

Az Esterházy bérlet támogatói

Becton Dickinson Hungary Kft.
Gottwald Kft.
Zöld út Kft.

Patrónusaink

AGC Glass Hungary Kft.
ASG-KER Műszaki Kereskedelmi Kft.
BAU-TECH Hungária Kft.
Becton Dickinson Hungary Kft.
Collin Center Plusz Kft.
Eurotrade Kft.
Florette Virág
Géringer Autó - Motor Kft.
Gótika '99 Kft.
Grundfos Magyarország Gyártó Kft.
Hegevill Kkt. VIllamossági Szaküzlet
I-J-S Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. Biztonsági Szolgálat
I-J-S Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. Biztonsági Szolgálat
J&S Speed Kft.
Majki Népfőiskolai Társaság
Phoenix Global Kft.
Profil-Véd Kft.
Reckitt Benckiser Magyarország Kft.
Stop Cukrászda
Turul Cafe & Étterem
VOSZ Komárom-Esztergom megyei Szolgáltató és Információs Iroda
Zebra Festékboltok

Ablonczy Dánielné
Beck Zsuzsanna Judit
Bereznai Csaba
Szabó György
Turainé John Katalin
Turza Károly

»
·
Színház
JMSZ épület

Impresszum            

© 2014-2018 Jászai Mari Színház · Népház           Minden jog fenntartva.

Fel