A Zichy Szín-Műhely előadása
Nemes Nagy Ágnes

Az aranyecset

A XX. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású magyar költőjének, a Kossuth-, Baumgarten- és József Attila-díjas Nemes Nagy Ágnesnek Az arany-ecset című műve – a Zichy Szín-Műhely ősbemutatójában – felemelően szép és tartalmas családi szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak.
Már a mű is évfordulós, hiszen 2022-ben 60 éve született Szádelinek, a falu árvájának lebilincselő története. Most a színészi játék és a színpadi feldolgozás szólít meg minden korosztályt, az interaktivitást is segítségül hívva, a színház egyedülálló eszközeivel, személyes élménnyé téve Szádeli, a sokféle keleti mesegyűjtésből kilépő hős, izgalmasan cselekményes és fordulatos kalandjait. Eddig csak könyv és bábelőadás formájában ismerkedhetett a publikum az érzelmeket, szenvedélyeket megmozgató művel, most a színházban is teret hódít magának feldolgozása.
Szádeli, mint népmesei hős, elhivatottsága ajándékául aranyecsetet kap egy rejtélyes öregembertől. Amit fest vele, életre kel. Azonnal az emberek kapzsiságával szembesül, akik az aranyecsetet a hatalom eszközéül szeretnék felhasználni. Az előadás többek között arra keres választ, hogy mit kezd Szádeli, a felelősségteljes művész az aranyecsettel és mit kezd ezzel a jelenséggel a világ…?