Közművelődés

____Tánc

Népház Show Formációs Tánc Egyesület

A Népház Show Formációs Tánc Egyesület 1989-ben alakult és azóta a város egyik legsikeresebb táncegyüttese. Szinte minden városi eseményen elkápráztatják a közönséget a gyönyörű ruhákban, változatos koreográfiákat táncoló gyerekek, fiatalok.

A táncegyüttes jelenlegi létszáma 40 fő, az utánpótlást közel 160 óvodás és iskolás korú tanuló biztosítja. Minden évad végén pazar gálaműsor keretében mutatják be a színház nagyszínpadán az adott évben tanultakat.

A művészeti vezető, Boros Ilona, munkáját 2000-ben Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Tatabánya Kultúrájáért Díj”-jal ismerte el, 2010-ben megkapta a megyei Príma Primissima díjat. Brasnyó Eszter és Farkas Csilla alapító tagjai a Népház Show Formációs Tánc Egyesületnek. Mindketten 20 évet táncoltak, neveltek, oktattak és irányították az utánpótlás csoportokat.

A táncegyüttes díjai

Országos Táncművészeti Fesztivál, I. hely

Táncművészeti Fesztivál, többszörös döntős

Franciaország Sport és Kultúráért járó díj

Németország Kaiserslautern Fesztivál díj

Tatabánya Megyei Jogú Város és Komárom-Esztergom Megye Sportigazgatóságának díja

Próbák:

minden héten: hétfőn 16:30 és 20:30 között, szerdán 16:30 és 20 óra között és péntek 16 óra és 21 óra között

Népház Show Formációs Tánc Egyesület elérhetőségei.

Tatabányai Bányász Táncegyüttes

A Bányász Táncegyüttes 1949-ben alakult Tatabányán, tagjai középiskolás, főiskolás és dolgozó fiatalok, akik szabadidejükben amatőr táncosként tevékenykednek a csoportban. Az együttes létszáma 30 fő, ezen kívül mintegy 120 óvodás és iskoláskorú gyermek biztosítja az utánpótlást.

Komárom-Esztergom Megye legnagyobb múltú együttese. Az egyik legmagasabb hazai kitüntetés, az „Örökös Kiváló Együttes” cím birtokosa valamint munkájának elismeréséül megkapta Tatabánya Megyei Jogú Város két legrangosabb kitüntetését: az Ezüst- Turul Díjat és a Tatabánya Kultúrájáért Díjat is.

Európa számos országában, sőt a tengerentúlon is nagy sikerrel szerepelt már az együttes. Repertoárukban szinte minden magyarlakta területről megtalálhatók koreográfiák, melyekben a stílusos táncolást a megfelelő, eredeti zenei kíséret és viselet egészít ki. A csoport autentikus és táncszínházi koreográfiákat is táncol.

A Bányász Táncegyüttes igazgatója Emmer Róbert.

A próbákat Benedek Attila és Halmai Krisztina tartja.

Próbák:

9-14 éves korig: kedden és csütörtökön 16:30-18 óra között

14 éves kor felett: kedden és csütörtökön 18-21 óra között

A táncegyüttes saját honlapja: https://www.banyaszte.hu/

Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes

A Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes 1998-ban alakult meg a Bányász Táncegyüttes korábbi táncosaiból, abból a célból, hogy a közelgő fél évszázados jubileumon újra színpadra lépjen. Másfél évvel később, 1999 őszén, az 50 éves évforduló jubileumi hetén azonban az együttes önálló, két részes produkcióval lépett színpadra, nagy sikerrel. A közös munka, a tánc örömének újraélése, a fantasztikus hangulat hozta magával azt, hogy együtt maradt a csoport.

Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes

A Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes 1998-ban alakult meg a Bányász Táncegyüttes korábbi táncosaiból, abból a célból, hogy a közelgő fél évszázados jubileumon újra színpadra lépjen. Másfél évvel később, 1999 őszén, az 50 éves évforduló jubileumi hetén azonban az együttes önálló, két részes produkcióval lépett színpadra, nagy sikerrel. A közös munka, a tánc örömének újraélése, a fantasztikus hangulat hozta magával azt, hogy együtt maradt a csoport.

Tovább bővítette repertoárját, önerőből létrehozta ruhatárát, saját népi zenekarral dolgozott. A következő tíz év alatt számos sikeres előadást hoztak létre, részt vettek a városi, megyei rendezvényeken. 2002-ben egy felejthetetlen erdélyi turnén vettek részt, ahol székely településeken mutatkoztak be, hatalmas tetszést aratva. 2003-ban felléptek Bécsben is. Rendszeres résztvevői a Budapesten, Csepelen megrendezett Országos Öregtáncos Találkozóknak.

Kezdetben a 60-as, 70-es, 80-as évek koreográfiáit táncolták, elsősorban az együttes alapítójának, Hubay Győzőnek táncait. Ezek mellett több híres alkotó, Molnár István, Rábai Miklós, Novák Ferenc, Tímár Sándor művei láthatóak műsorukban. Az utóbbi években kicsit megfiatalodtak, így Mlinár Pál, Török Sándor és Szegvári Ildikó egy-egy alkotása is helyet kapott táncaik között. Céljuk változatlan, bemutatni a régebbi idők koreográfiáit, őrizve ezzel a hagyományokat, tisztelve az elődök példamutató, úttörő munkáját.

A tavalyi esztendőben a pályázati lehetőségeket kihasználva lehetőségük nyílt új koreográfia elsajátítására is. Egy volt tanítvány készített számukra, a lábukra szabva új táncot. Ezzel nagy sikert arattak, arany minősítést értek el egy fesztiválon. Természetesen lehetőség nyílott a tánchoz illő új népviselet beszerzésére is. Idén is folytatták a megkezdett új utat, hamarosan újabb koreográfiával állhatnak a közönség elé. Életkoruk 38-tól 75 évig terjed, de fiatalos lendületük, a néptánc szeretete elfeledteti velük a múló éveket.

Munkatársak: Lőrinczy Margit és Pető Gábor

Művészeti vezető: Petőné Novák Tünde

Elérhetőségek: petunde55@gmail.com
2800 Tatabánya Ifjúság utca 52. 5./1.
+36-20/9685184

Próbák: vasárnaponként 9-13 óra között

Aprók Tánca néptánccsoport

A tánccsoport a legkisebbek számára nyújt lehetőséget a magyar népi kultúra megismerésére, dalok, mondókák, játékok, táncok elsajátítására. A pici óvodások hétről-hétre újabb és újabb népi játékkal, népdallal ismerkednek meg, zenei és dramatikus játék közben sajátíthatják el a néptánc alaplépéseit, ahhoz szükséges képességeket. Komplex zenei-dramatikus foglalkozások segítségével segíti a gyermekek fejlődését minden területen (beszéd, hallás, ritmusérzék, éneklési készség, memória, figyelem-koncentráció, szabálytudat, téri orientáció, szociális képességek).

Kicsik és nagyok észrevétlenül lesznek részesei a ritmus és hallásfejlesztő, valamint koordinációs készséget fejlesztő játékoknak. A tanult dalok, körjátékok, mondókák mind egy-egy aktuális jeles naphoz kapcsolódnak. A gyerekek megismerkednek a régi hagyományokkal, szokásokkal, felelevenítik azokat életkoruknak megfelelően.

A csoport apró táncosai elsőként egyszerű népi játékokat, körjátékokat, mondókákat énekes mozdulatsorokat sajátítanak el, majd ezeket összefűzve játékfűzést, illetve rövid táncokat tanulnak meg, míg a nagyobbak megismerkednek a Dunántúl legjellemzőbb táncaival, lépéseivel, és természetesen játékaival is, melyekből a szülők, nagyszülők ízelítőt kaphatnak egy-egy nyílt óra, évzáró alkalmával.

Az Aprók Tánca aktív részese a város és a megye kulturális életének, folyamatos vendégei Tatabánya város különböző kulturális és jótékonysági rendezvényeinek. Ők a város legkisebb táncosai, akik minden alkalommal elbűvölik a közönséget ügyességükkel, odaadó táncukkal.

Foglalkozások ideje: keddenként 17-18:30 között.

A csoport vezetője Királyvári Dóra.

Cinege Utánpótlás Csoport Táncegyüttes

A Bányász Táncegyüttes közvetlen utánpótlás csoportja.

Célunk a magyar néphagyományok elsajátítása, ismertetése minél szélesebb körben, valamint komoly tánctechnikai tudás megszerzése, mely alkalmassá teszi a gyermekeket mind a néptánc, mind a populárisabb műfajok eltáncolására, hiteles előadására. Programjaink között szerepel: táborozás; edzőtáborok; külföldi utazások; fesztiválokon való részvétel; jeles napi összejövetelek; táncházak; fellépések.

Ügyes táncosaink a Bányász Táncegyüttesben folytathatják táncos pályafutásukat.

Szeretettel várunk minden érdeklődő, ügyes 12-16 éves korú fiút és lányt.

Próbák: hetente kedden és csütörtökön 16:30-18 óra között

Csoportvezetők: Vincze Levente és Halmai Krisztina

Színjátszás__________

Orfeusz Társulat, Tatabánya (OTT)

Amatőr színjátszó együttes, mely a Tatabányai Bányász Színpad utódaként 2004-ben jött létre Orfeusz Társulat, Tatabánya (OTT) néven. A Társulat létszáma és összetétele változó, kb. 20 fő, melyek között vannak diákok, dolgozók és nyugdíjasok is. A Jászai Mari Színház, Népház védő szárnyai alatt az Önkormányzat anyagi támogatásával dolgozik.

Amatőr színjátszó együttes, mely a Tatabányai Bányász Színpad utódaként 2004-ben jött létre Orfeusz Társulat, Tatabánya (OTT) néven. A Társulat létszáma és összetétele változó, kb. 20 fő, melyek között vannak diákok, dolgozók és nyugdíjasok is. A Jászai Mari Színház, Népház védő szárnyai alatt az Önkormányzat anyagi támogatásával dolgozik.

Évente mindig új színdarabbal örvendeztetik meg a közönséget, de a színházi előadások mellett a megye művelődési házaiban is tartanak tájelőadásokat.

A 2019-2020-as évadban az előző évben bemutatott A Kölcsönkért Gyufa című komédiát játsszák, amit egy finn regény alapján László Tibor írt, és Pápai Ferenc rendezett. Új bemutatóra is készülnek. Niccolo Macchiavelli MANDRAGORA című komédiáját László Tibor dolgozta át, és Pápai Ferenc rendezi.

Az Orfeusz Társulat Spiro György Kvartett című darabjának előadásáért 2007-ben megkapta a Magyar Szín-Játékos Szövetségtől az év legjobb bemutatójának járó Paál István Diplomát. A 10 éves Orfeusz Társulatnak 2014-ben a Magyar Szakszervezeti Szövetség alkotó közösség kategóriában művészeti és kulturális díjat adományozott.

Arany Maszk díjas az Orfeusz Társulat!

A balassagyarmati Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok hazánk legnagyobb múltú hazai amatőr színjátszó fesztiválja. Az első irodalmi és színjátszó napot 1964-ben szervezték Balassagyarmaton. 1967-től évente, 1990-től pedig már kétévente élvezheti a színházkedvelő közönség az ingyenes előadásokat az Ipoly-parti városban.

Az idén a fesztivál zsűrijének elnöke, Ascher Tamás érdemes művész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, másik két tagja pedig Regős János rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke és Tóth Zsuzsanna színházpedagógus volt.
A zsűri döntése értelmében a harminchetedik seregszemle Arany Maszk díját, valamint a 180 ezer forintos fődíjat az Orfeusz Társulat kapta A kölcsönkért gyufa című előadásáért.
Az előadást 2020 őszén újra láthatja a közönség színházunkban.Fotó: Az Arany Maszk díjas csapat a fesztiválzsűri két tagjával. (Bal szélen Regős János rendező, jobb oldalon Tóth Zsuzsanna színházpedagógus.)
Fotó: Török Zsuzsa Gyöngy

A Társulat szívesen lát olyan fiatalokat, akik kedvet éreznek rá, és időt szánnak rá, hogy az amatőr színjátszásban kipróbálják magukat.

A Társulatot László Tibor vezeti, helyettese Pápai Ferenc.

László Tibor elérhetősége: Tel. 30-2770081  Email: lt.plan127@gmail.com

____Képzőművészet

Bányász Képzőművész Kör

A tatabányai BÁNYÁSZ KÉPZŐMŰVÉSZ KÖR 1947 óta biztosítja a képzőművészet iránt érdeklődők és tehetségek önfejlesztésének klubszerű kereteit. Tevékenységük jellemzően a festészet és grafika, de foglalkoznak tűzzománc készítéssel.

A mai – mintegy 46 főt számláló – 16 év feletti tagság részben olyan fiatal és felnőtt, akiknek későbbi hivatásához szükséges a jó ízlés és azok a képzőművészeti alapismeretek, melyeket a középiskolákban nem szerezhettek meg. Az itt nagy örömmel, rendszeresen alkotó felnőttek – a szó nemes értelmében amatőr képzőművészek – művészeti életünk bázisát képezik.

A tatabányai BÁNYÁSZ KÉPZŐMŰVÉSZ KÖR 1947 óta biztosítja a képzőművészet iránt érdeklődők és tehetségek önfejlesztésének klubszerű kereteit. Tevékenységük jellemzően a festészet és grafika, de foglalkoznak tűzzománc készítéssel.

A mai – mintegy 46 főt számláló – 16 év feletti tagság részben olyan fiatal és felnőtt, akiknek későbbi hivatásához szükséges a jó ízlés és azok a képzőművészeti alapismeretek, melyeket a középiskolákban nem szerezhettek meg. Az itt nagy örömmel, rendszeresen alkotó felnőttek – a szó nemes értelmében amatőr képzőművészek – művészeti életünk bázisát képezik.
A tanévben tartott műtermi foglalkozásokat a nyári szünetben igen népszerű tíznapos saját szervezésű (tájképfestő) alkotótábora egészíti ki.

Az országban szinte egyedülállóan hosszú és sokrétű alkotói tevékenység gazdag termését – az iskolagalériákkal, művelődési házakkal, intézményekkel együttműködve – Tatabányán, Budapesten, vidéken és külföldön számos nagysikerű egyéni és közös kiállításon mutatták be.

A szakkör Rochlitz György vezetése alatt háromszoros „Kiváló Szakkör”Díjat, 1998-ban MSZOSZ Díjat, 2002-ben a Tatabánya Kultúrájáért Díjat, 2005-ben Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat, 2007-ben pedig Megyei Príma Díjat kapott.

A Bányász Képzőművészkör új szakmai vezetőjük, Varga Benedek vezetésével hetente két alkalommal minden hétfőn és szerdán 16-19 óráig tartja családias hangulatú foglalkozásait, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

A kör vezetője: Varga Benedek grafikus

Elérhetőségek:

benedek.varga@gmail.com

0620/3971704

Fantázia Gyermekműhely és Rajz Felvételi Előkészítő

Fantázia Gyermekműhely huszonhat éve működik általános iskolás gyerekek számára.

A képzőművészeti csoport – nevének megfelelően – módszertanában elsősorban műhely jellegű, azaz az idejáró gyerekek főként a képzőművészeti kreativitás erősítésével, különböző kézműves technikákkal találkozhatnak, ismerhetik meg az alkotásban rejlő kifejezési lehetőségeket. A Műhely taglétszáma 10-15 fő.

Fantázia Gyermekműhely és Rajz Felvételi Előkészítő

A Fantázia Gyermekműhely huszonhat éve működik általános iskolás gyerekek számára.

A képzőművészeti csoport – nevének megfelelően – módszertanában elsősorban műhely jellegű, azaz az idejáró gyerekek főként a képzőművészeti kreativitás erősítésével, különböző kézműves technikákkal találkozhatnak, ismerhetik meg az alkotásban rejlő kifejezési lehetőségeket. A Műhely taglétszáma 10, max. 20 fő.

A Rajz Felvételi Előkészítőn kimondottan rajzolás – festés tanulása, középiskolai-, és egyetemi felvételire való felkészítés a cél. A két csoport átjárható, ezért a tehetségek gondozása nyomon követhető az óvodától a felnőtt korosztályig. A csoport nagyon eredményes, eddig minden gyermeket, aki művészeti középiskolába készült felvettek (Zirc, Székesfehérvár, Neszmélyi Művészeti Középiskola).

A középiskolában végzettek között van, aki már egyetemen tanul, és természetesen a szakmában maradt, tervező grafikusnak, animátornak készül, illetve végzett képzőművészek!

Több tagunk sikeres felvételit nyert ÉPÍTÉSZETI KARRA is! (BME – Építészmérnöki Kar)

Szakkörök időpontjai: Csütörtökön 16 és 19 óra között és Pénteken 16 és 19 óra között.

Csoportvezető: Farádi Vörös Ákos Mihály

Elérhetőségek:

Telefon szám: +36202668623

Email: ugysezenekar@gmail.com

Facebook: Rajz Felvételi Előkészítő Jászai Mari Színház Népház