Közművelődés

____Tánc

Népház Show Formációs Tánc Egyesület

A Népház Show Formációs Tánc Egyesület 1989-ben alakult és azóta a város egyik legsikeresebb táncegyüttese. Szinte minden városi eseményen elkápráztatják a közönséget a gyönyörű ruhákban, változatos koreográfiákat táncoló gyerekek, fiatalok.

A táncegyüttes jelenlegi létszáma 40 fő, az utánpótlást közel 160 óvodás és iskolás korú tanuló biztosítja. Minden évad végén pazar gálaműsor keretében mutatják be a színház nagyszínpadán az adott évben tanultakat.

A művészeti vezető, Boros Ilona, munkáját 2000-ben Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Tatabánya Kultúrájáért Díj”-jal ismerte el, 2010-ben megkapta a megyei Príma Primissima díjat. Brasnyó Eszter és Farkas Csilla alapító tagjai a Népház Show Formációs Tánc Egyesületnek. Mindketten 20 évet táncoltak, neveltek, oktattak és irányították az utánpótlás csoportokat.

A táncegyüttes díjai

Országos Táncművészeti Fesztivál, I. hely
Táncművészeti Fesztivál, többszörös döntős
Franciaország Sport és Kultúráért járó díj
Németország Kaiserslautern Fesztivál díj
Tatabánya Megyei Jogú Város és Komárom-Esztergom Megye Sportigazgatóságának díja

 

Próbák:

minden héten: hétfőn 16:30 és 20:30 között, szerdán 16:30 és 20 óra között és péntek 16 óra és 21 óra között

Elérhetőségek: Boros Ilona: 30/4282064  borosschow@gmail.com

Tatabányai Bányász Táncegyüttes

A Bányász Táncegyüttes 1949-ben alakult Tatabányán, tagjai középiskolás, főiskolás és dolgozó fiatalok, akik szabadidejükben amatőr táncosként tevékenykednek a csoportban.

Komárom-Esztergom Megye legnagyobb múltú együttese. Az egyik legmagasabb hazai kitüntetés, az „Örökös Kiváló Együttes” cím birtokosa valamint munkájának elismeréséül megkapta Tatabánya Megyei Jogú Város két legrangosabb kitüntetését: az Ezüst- Turul Díjat és a Tatabánya Kultúrájáért Díjat is.

Európa számos országában, sőt a tengerentúlon is nagy sikerrel szerepelt már az együttes. Repertoárukban szinte minden magyarlakta területről megtalálhatók koreográfiák, melyekben a stílusos táncolást a megfelelő, eredeti zenei kíséret és viselet egészít ki. A csoport autentikus és táncszínházi koreográfiákat is táncol.

A Bányász Táncegyüttes igazgatója Emmer Róbert

Próbák időpontja: minden kedden és csütörtökön: 18.00-21.00

Elérhetőségek: Emmer Róbert: 30/4333732 emmerrobi@gmail.com

A táncegyüttes saját honlapja: https://www.banyaszte.hu/

Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes

A Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes 1998-ban alakult meg a Bányász Táncegyüttes korábbi táncosaiból, abból a célból, hogy a közelgő fél évszázados jubileumon újra színpadra lépjen. A közös munka, a tánc örömének újraélése, a fantasztikus hangulat azonban azóta is együtt tartja a csoportot, mely új és újabb fellépésekre készül.

Tovább bővítette repertoárját, önerőből létrehozta ruhatárát, saját népi zenekarral dolgozott. A következő tíz év alatt számos sikeres előadást hoztak létre, részt vettek a városi, megyei rendezvényeken. Felléptek Bécsben, Erdélyben és rendszeres résztvevői a Budapesten, Csepelen megrendezett Országos Öregtáncos Találkozóknak.

Kezdetben a 60-as, 70-es, 80-as évek koreográfiáit táncolták, elsősorban az együttes alapítójának, Hubay Győzőnek táncait. Ezek mellett több híres alkotó, Molnár István, Rábai Miklós, Novák Ferenc, Tímár Sándor művei láthatóak műsorukban. Az utóbbi években kicsit megfiatalodtak, így Mlinár Pál, Török Sándor és Szegvári Ildikó egy-egy alkotása is helyet kapott táncaik között. Céljuk változatlan, bemutatni a régebbi idők koreográfiáit, őrizve ezzel a hagyományokat, tisztelve az elődök példamutató, úttörő munkáját.

Életkoruk 38-tól 75 évig terjed, de fiatalos lendületük, a néptánc szeretete elfeledteti velük a múló éveket.

Munkatársak: Lőrinczy Margit és Pető Gábor

Művészeti vezető: Petőné Novák Tünde

Elérhetőségek: +36-20/9685184 petunde55@gmail.com
Próbák időpontja: minden vasárnap 09.00-13.00

Aprók Tánca néptánccsoport

A tánccsoport a legkisebbek számára nyújt lehetőséget a magyar népi kultúra megismerésére, dalok, mondókák, játékok, táncok elsajátítására. A pici óvodások hétről-hétre újabb és újabb népi játékkal, népdallal ismerkednek meg, zenei és dramatikus játék közben sajátíthatják el a néptánc alaplépéseit, ahhoz szükséges képességeket.

A foglalkozásokon komplex zenei-dramatikus foglalkozások segítségével segíti a gyermekek fejlődését minden területen (beszéd, hallás, ritmusérzék, éneklési készség, memória, figyelem-koncentráció, szabálytudat, téri orientáció, szociális képességek).

Kicsik és nagyok észrevétlenül lesznek részesei a ritmus és hallásfejlesztő, valamint koordinációs készséget fejlesztő játékoknak. A tanult dalok, körjátékok, mondókák mind egy-egy aktuális jeles naphoz kapcsolódnak. A gyerekek megismerkednek a régi hagyományokkal, szokásokkal, felelevenítik azokat életkoruknak megfelelően.

A csoport apró táncosai elsőként egyszerű népi játékokat, körjátékokat, mondókákat énekes mozdulatsorokat sajátítanak el, majd ezeket összefűzve játékfűzést, illetve rövid táncokat tanulnak meg, míg a nagyobbak megismerkednek a Dunántúl legjellemzőbb táncaival, lépéseivel, és természetesen játékaival is.

 

Foglalkozások időpontja: minden kedd 17.00-18.00

A csoport vezetője Királyvári Dóra.

Elérhetőségek: Királyvári Dóra: kiralyvari.dora@gmail.com 70/2050397

Cinege Utánpótlás Csoport Táncegyüttes

A Bányász Táncegyüttes közvetlen utánpótlás csoportja. Szeretettel várunk minden érdeklődő, ügyes 12-16 éves korú fiút és lányt, hogy megismerjék a magyar néptánc szépségét.

Célunk a magyar néphagyományok elsajátítása, ismertetése minél szélesebb körben, valamint komoly tánctechnikai tudás megszerzése, mely alkalmassá teszi a gyermekeket mind a néptánc, mind a populárisabb műfajok eltáncolására, hiteles előadására. Programjaink között szerepel: táborozás; edzőtáborok; külföldi utazások; fesztiválokon való részvétel; jeles napi összejövetelek; táncházak; fellépések.

Ügyes táncosaink a Bányász Táncegyüttesben folytathatják táncos pályafutásukat.

 

 

Próbák időpontja: minden héten kedd és csütörtök 16.30-18.00

 

Elérhetőség: Emmerné Gábor Edit 20/9879696 editad95@gmail.com

Színjátszás__________

Orfeusz Társulat, Tatabánya (OTT)

Amatőr színjátszó együttes, mely a Tatabányai Bányász Színpad utódaként 2004-ben jött létre Orfeusz Társulat, Tatabánya (OTT) néven. A Társulat létszáma és összetétele változó, kb. 20 fő, melyek között vannak diákok, dolgozók és nyugdíjasok is. A Jászai Mari Színház, Népház védő szárnyai alatt az Önkormányzat anyagi támogatásával dolgozik.

Amatőr színjátszó együttes, mely a Tatabányai Bányász Színpad utódaként 2004-ben jött létre Orfeusz Társulat, Tatabánya (OTT) néven. A Társulat létszáma és összetétele változó, kb. 20 fő, melyek között vannak diákok, dolgozók és nyugdíjasok is. A Jászai Mari Színház, Népház védő szárnyai alatt az Önkormányzat anyagi támogatásával dolgozik.

Évente mindig új színdarabbal örvendeztetik meg a közönséget, de a színházi előadások mellett a megye művelődési házaiban is tartanak tájelőadásokat.

A 2019-2020-as évadban az előző évben bemutatott A Kölcsönkért Gyufa című komédiát játsszák, amit egy finn regény alapján László Tibor írt, és Pápai Ferenc rendezett. Új bemutatóra is készülnek. Niccolo Macchiavelli MANDRAGORA című komédiáját László Tibor dolgozta át, és Pápai Ferenc rendezi.

Az Orfeusz Társulat Spiro György Kvartett című darabjának előadásáért 2007-ben megkapta a Magyar Szín-Játékos Szövetségtől az év legjobb bemutatójának járó Paál István Diplomát. A 10 éves Orfeusz Társulatnak 2014-ben a Magyar Szakszervezeti Szövetség alkotó közösség kategóriában művészeti és kulturális díjat adományozott.

Arany Maszk díjas az Orfeusz Társulat!

A balassagyarmati Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok hazánk legnagyobb múltú hazai amatőr színjátszó fesztiválja. Az első irodalmi és színjátszó napot 1964-ben szervezték Balassagyarmaton. 1967-től évente, 1990-től pedig már kétévente élvezheti a színházkedvelő közönség az ingyenes előadásokat az Ipoly-parti városban.

Az idén a fesztivál zsűrijének elnöke, Ascher Tamás érdemes művész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, másik két tagja pedig Regős János rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke és Tóth Zsuzsanna színházpedagógus volt.
A zsűri döntése értelmében a harminchetedik seregszemle Arany Maszk díját, valamint a 180 ezer forintos fődíjat az Orfeusz Társulat kapta A kölcsönkért gyufa című előadásáért.
Az előadást 2020 őszén újra láthatja a közönség színházunkban.Fotó: Az Arany Maszk díjas csapat a fesztiválzsűri két tagjával. (Bal szélen Regős János rendező, jobb oldalon Tóth Zsuzsanna színházpedagógus.)
Fotó: Török Zsuzsa Gyöngy

A Társulat szívesen lát olyan fiatalokat, akik kedvet éreznek rá, és időt szánnak rá, hogy az amatőr színjátszásban kipróbálják magukat.

A Társulatot László Tibor vezeti, helyettese Pápai Ferenc.

László Tibor elérhetősége: Tel. 30-2770081  Email: lt.plan127@gmail.com

____Képzőművészet

Bányász Képzőművész Kör

A tatabányai BÁNYÁSZ KÉPZŐMŰVÉSZ KÖR 1947 óta biztosítja a képzőművészeti irányban továbbtanulók felvételi felkészítését és a képzőművészet iránt érdeklődők fejlesztését.

A kör tevékenységi köre  jellemzően a festészet és grafika, de a foglalkozokon elsajátíthatóak a tűzzomáckészítés és a grafikai sokszorosítás ismeretei is.

A mai 16 év feletti tagság részben olyan fiatal és felnőtt, akiknek elhatározásuk, hogy képzőművészeti ismereteiket magasabb szintre szeretnék emelni, olyan képzőművészeti technikákkal szeretnének megismerkedni, amelyekre máshol nincs mód.

2021-ben pályázati támogatásból beszerzett modern grafikai prés a képzőművészeti technikák széles tárházat nyitotta meg a kör tagjai előtt.

A tanévben tartott műtermi foglalkozásokat a nyári szünetben saját szervezésű alkotótábor egészíti ki.

A szakkör Rochlitz György vezetése alatt háromszoros „Kiváló Szakkör”Díjat, 1998-ban MSZOSZ Díjat, 2002-ben a Tatabánya Kultúrájáért Díjat, 2005-ben Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat, 2007-ben pedig Megyei Príma Díjat kapott.

A Bányász Képzőművészkör  szakmai vezetője:  Varga Benedek grafikusművész, művésztanár

Foglalkozások időpontjai: minden hétfőn és szerdán 16.00-19.00

Elérhetőségek:

benedek.varga@gmail.com

0620/3971704

Fantázia Gyermekműhely és Rajz Felvételi Előkészítő

A Fantázia Gyermekműhely huszonhat éve működik általános iskolás gyerekek számára. Módszertanában elsősorban műhely jellegű, azaz főként a képzőművészeti kreativitás erősítésével, különböző kézműves technikákkal találkozhatnak a részvevők, megismerhetik az alkotásban rejlő kifejezési lehetőségeket.

A Rajz Felvételi Előkészítőn kimondottan rajzolás – festés tanulása, középiskolai-, és egyetemi felvételire való felkészítés a cél. A két csoport átjárható, ezért a tehetségek gondozása nyomon követhető az óvodától a felnőtt korosztályig. A Műhely taglétszáma 10, max. 20 fő.

 

Foglalkozások időpontjai: minden csütörtökön és pénteken 16.00-19.00

Csoportvezető: Farádi Vörös Ákos Mihály

Elérhetőségek:

Telefon szám: +36202668623

Email: ugysezenekar@gmail.com

Fb link: https://www.facebook.com/Rajz-Felv%C3%A9teli-El%C5%91k%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91-J%C3%A1szai-Mari-Sz%C3%ADnh%C3%A1z-N%C3%A9ph%C3%A1z-228035127349740/