Színház

____A színház

A Jászai Mari Színház, Népházról

1913-ban a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére kezdte el a Népház építését. Az 1917-ben elkészült nagyvonalúan tervezett és kivitelezett épület megnyitásától napjainkig Tatabánya legjelentősebb művelődési és kulturális intézménye.

A színházi működést az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg. 1989-ben költözött az épületbe az Éless Béla vezette Komárom Megyei Játékszín, amely Népház-játékszín néven Tatabánya első államilag támogatott, hivatásos színháza lett. A színház 1994-ben vette fel a közeli Ászáron született tragika, Jászai Mari nevét (az intézmény neve innentől Jászai Mari Színház, Népház). Éless Béla után Zubornyák Zoltán majd Harsányi Sulyom László vezette az intézményt. Az épület 2007-2009 között zajló felújítása, kibővítése során építészeti és gépészeti újdonságokkal gazdagodott. Az elmúlt években több mint 1200 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán és közel 180 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a tatabányai nézők. Számos kortárs szerző is bemutatkozott és ért el jelentős szakmai és közönségsikert a színházban.

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház önkormányzati fenntartású, költségvetési intézmény. Tekintettel arra, hogy a megye egyetlen kőszínháza, műsorpolitikája – küldetésnyilatkozatának megfelelően – a népszínházra jellemző elemeket kiemelt helyen kezeli. A Jászai Mari Színház, Népház olyan kulturális intézményként kíván működni, mely a minőségi szórakoztatás mellett elgondolkodtató, a hétköznapi problémákra reflektáló, katartikus élményt nyújtó előadásokat játszik. Kihasználva a különböző játszóhelyek nyújtotta adottságokat a színháznak lehetősége nyílik a szélesebb közönségrétegek érdeklődésére számot tartó, nagyszínpadi produkciók mellett, olyan előadások létrehozására is, melyek kísérletező jellegük, intimebb atmoszférájú játszóhely igényük vagy éppen gyerekközönségük miatt a kamaraszínházban kerülnek bemutatásra. Mindezeket figyelembe véve dráma, kortárs magyar tragikomédia, vígjáték, musical, daljáték, operett, mesejáték, zenés bábjáték egyaránt szerepel a színház műsorán.

Színházunk kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúsági közönségnek szóló előadásait. Fontosnak tartja, hogy a legfiatalabbak is – lehetőleg minél korábban – részesüljenek a színházi élményben, ezért az évi 6 felnőtt bemutató mellett 7-9 gyerek bemutatót tart ami országosan is egyedülálló. Emelett a Jászai Játszó néven indított hétvégi családi programunk keretében, babaszínház, családi koncert, játszóház, táncház, kézműves foglalkozások várják a gyermekes családokat a színház egész területén.

A Jászai Mari Színház továbbra is fontos színtere a város közösségi életének. Megszervezi a Szépkorúak bálját, otthont ad a Déva Gálának, a megyei Prima Primissima díj átadónak, a Bányász Táncegyüttes gáláinak, a Show Formációs Táncegyüttes gáláinak, a Tavaszi Fesztivál programjának, a Magyar Kultúra napi rendezvénynek, a városi és állami ünnepeknek, a városi intézmények jubileumi ünnepségeinek, képzőművészeti kiállításoknak.

Mint a megye egyetlen kőszínháza, a Jászai Mari Színház kiemelt kulturális szerepét jelzi az, hogy a környező városokból és kistelepülésekről idelátogató nézők száma legalább annyira jelentős, mint a megyeszékhelyről érkezőké.

Tatabánya Megye Jogú Város Önkormányzata az elvégzett szakmai munkát egy társulat életre hívásával és az ahhoz szükséges anyagi forrás biztosításával is elismerte, így a 25 éve működő Jászai Mari Színház fennállásának talán utolsó nagy fejlődési pontjához ért azzal, hogy a jubileumi évet végre önálló közalkalmazotti színész társulattal kezdheti meg. A színművészek akik az első társulat tagjai: Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo, Danis Lídia, Dévai Balázs, Egri Márta, Honti György, Kardos Róbert, Major Melinda, Maróti Attila, Megyeri Zoltán, Schruff Milán, Szabó Emília, Végh Péter.

Támogatási lehetőségek

Színháztámogatási lehetőségek: adójóváírás, TAO-kedvezmény, jegyvásárlás.

Színházunk szakmai, művészi munkájának folyamatos fejlődéséhez elengedhetetlenek azokból a támogatási rendszerekből érkező források, melyek különböző adókedvezmények formájában adhatók. Reméljük, hamarosan Önt és cégét is támogatóink, jegy- és bérletvásárlóink között üdvözölhetjük.

Választása megkönnyítéséhez kérjük olvassa el tájékoztatóinkat:

TAO támogatás tájékoztató.pdf

TAO adófelajánlás tájékoztató.pdf

Tájékoztató munkavállalónak üzleti partnernek színházjegy és bérlet adómentes juttatásáról.pdf

Adó 1 %

Ha fontosnak tartja munkánkat, a Jászai Mari Színház, Népház tisztelettel kéri Önt, hogy személyi jövedelemadójának 1%-a erejéig támogassa színházunkat.

A Jászai Mari Színház, Népház adószáma:

15387642-2-11

Köszönjük eddigi támogatásukat!

2015 - 43.000 Ft

2016 - 93.111 Ft

Jászai Mari____________

Miért lett színész?

„Minden embernek van egy nagy villanyos ütése, mikor egyszerre megvilágosodik előtte, miért az élet, miért született a világra: az enyém az volt, amikor a bátyám szerepet másolt ingyen színházjegyért, s nekem, a csitri kislánynak megmagyarázta, mi a színház. Átöltözni! Átváltozni! másnak lenni, mint vagyunk! Más helyett sírni, kacagni, ordítani. E pillanattól kezdve vagyok színésznő.”

(Pesti Hírlap, 1925. V. 10.)

Ászártól a Nemzeti Színházig

A Kisbértől különvált kisfaluban minden a híres szülöttről, Jászai Mariról szól. A kis fehérfalú, nádtetős szülőházban gondos kezek őrzik a megmaradt ereklyéket. (Nagy részük nem itt, hanem Pesten a Bajor Gizi Múzeumban van.) Képek, plakátok, egy míves legyező, no meg az utazó láda. Amikor nem figyel oda a teremőr félve megsímítom...

A híres Pepita füzetek (lényegében a naplója) közül az 1916-ból származó hetedik füzet harmadik oldalán olvasható: „1850-ben voltam kénytelen megérkezni e földre, ebben a zord formában, mely én vagyok.” Február 24-én anyakönyvezték Krippel Mária néven. Ezt a nevet még a születési anyakönyvi kivonatából is kiégette. S a cigarettával kiégetett lyuk mellé odaírta a margóra, ebből lett a Jászai. Mások viszont sudár, darázsderekú, sugárzóan jelentékeny jelenségnek tartották, Stróbl Alajos, aki még életében márványba faragta csúnya szépségnek titulálta. Szuggesztív erejű óriás volt, az ember megrezzent a nézőtéren, amikor megszólalt - mondta róla Major Tamás egy 1981-ben, a Színház című folyóiratban megjelent interjúban.

 

Elszökve a szülői házból Hubay Gusztáv társulatához szerződik Győrbe az 1866/67-es évadban. Tessék kiszámolni: 16 éves. Öt év telik el. 1872 januárjában a Nemzeti Színház direktora elzarándokol Erdélybe, hogy Kassainé Jászai Máriát megnézze a színpadon. Március 31-én írja alá a szerződését. Április 2-án van az első próba, s 54 évig az ország első színházának ünnepelt színésznője. (Rövid kitérő 1900. április 1.-1901. március 31. Vígszínház. Keglevich grófot kinevezték az állami színházak intendánsává s a vele való elvi vagy személyi differenciák miatt szerződött a Vígbe.) Úgy tér vissza a Nemzetibe, hogy Széll Kálmán miniszterelnök felajánlja neki az örökös tagságot. Először 1901. április 13-án lép színpadra örökös tagként a Nemzetiben.

Az Esterházy bérlet támogatói

Becton Dickinson Hungary Kft.
Gottwald Kft.
Zöld út Kft.

Patrónusaink

AGC Glass Hungary Kft.

AK Solution Kft.

Arany Botond Balázs

Baranya Amália

Beck Zsuzsanna Judit

Becton Dickinson Hungary Kft.

Bereznai Csaba

Bujtor Éva

Császári Pékség Kft.

Cservölgyi Éva

DAL-TIM Transport Kft.

Dibusz Kft.

Dr. Dombi János Péter

Dr. Sántha Gergely

Eigner Péter

Eurotrade Kft.

Florette Virág

Frankné Farkas Gabriella

GEDIA Hungary Kft.

Grundfos Kft.

Güntner Tata Hűtőtechnika Kft.

Hegevill Kkt. Villamossági Szaküzlet

I-J-S Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.

J&S Speed Kft.

John Katalin

LHG Kft.

Majki Népfőiskolai Társaság

Maros Éva

Mező Eszter

Nagy Béla

Pálmai Gergő

Pálmai Juhász Patrícia

Phoenix Global Kft.

Profil-Véd Kft.

Rábai Katalin Borászat

Reckitt Benckiser Magyarország Kft.

Sántha-Szigethy Edit

Stop Cukrászda

Szabó György

Szalai Tamás

Szetei Norbert

Szücsné Posztovics Ilona

Takács Károly

Turza Károly

UGP Raktártechnika Kft.

Unifess Kft.

Visegrádi Gábor

Visegrádiné Izing Brigitta

Zebra Festékboltok

Zöld Út Kft.