Színház

____A színház

A Jászai Mari Színház, Népházról

1913-ban a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakozási igényeinek kielégítésére kezdte el a Népház építését. Az 1917-ben elkészült nagyvonalúan tervezett és kivitelezett épület megnyitásától napjainkig Tatabánya legjelentősebb művelődési és kulturális intézménye.

A színházi működést az 1964-ben alakult Bányász Színpad alapozta meg. 1989-ben költözött az épületbe az Éless Béla vezette Komárom Megyei Játékszín, amely Népház-játékszín néven Tatabánya első államilag támogatott, hivatásos színháza lett. A színház 1994-ben vette fel a közeli Ászáron született tragika, Jászai Mari nevét (az intézmény neve innentől Jászai Mari Színház, Népház). Éless Béla után Zubornyák Zoltán majd Harsányi Sulyom László vezette az intézményt. Az épület 2007-2009 között zajló felújítása, kibővítése során építészeti és gépészeti újdonságokkal gazdagodott. Az elmúlt években több mint 1200 színész fordult meg a Jászai Mari Színház színpadán és közel 180 saját kiállítású előadás premierjét láthatták a tatabányai nézők. Számos kortárs szerző is bemutatkozott és ért el jelentős szakmai és közönségsikert a színházban.

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház önkormányzati fenntartású, költségvetési intézmény. Tekintettel arra, hogy a megye egyetlen kőszínháza, műsorpolitikája – küldetésnyilatkozatának megfelelően – a népszínházra jellemző elemeket kiemelt helyen kezeli. A Jászai Mari Színház, Népház olyan kulturális intézményként kíván működni, mely a minőségi szórakoztatás mellett elgondolkodtató, a hétköznapi problémákra reflektáló, katartikus élményt nyújtó előadásokat játszik. Kihasználva a különböző játszóhelyek nyújtotta adottságokat a színháznak lehetősége nyílik a szélesebb közönségrétegek érdeklődésére számot tartó, nagyszínpadi produkciók mellett, olyan előadások létrehozására is, melyek kísérletező jellegük, intimebb atmoszférájú játszóhely igényük vagy éppen gyerekközönségük miatt a kamaraszínházban kerülnek bemutatásra. Mindezeket figyelembe véve dráma, kortárs magyar tragikomédia, vígjáték, musical, daljáték, operett, mesejáték, zenés bábjáték egyaránt szerepel a színház műsorán.

Színházunk kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúsági közönségnek szóló előadásait. Fontosnak tartja, hogy a legfiatalabbak is – lehetőleg minél korábban – részesüljenek a színházi élményben, ezért az évi 6 felnőtt bemutató mellett 7-9 gyerek bemutatót tart ami országosan is egyedülálló. Emelett a Jászai Játszó néven indított hétvégi családi programunk keretében, babaszínház, családi koncert, játszóház, táncház, kézműves foglalkozások várják a gyermekes családokat a színház egész területén.

A Jászai Mari Színház továbbra is fontos színtere a város közösségi életének. Megszervezi a Szépkorúak bálját, otthont ad a Déva Gálának, a megyei Prima Primissima díj átadónak, a Bányász Táncegyüttes gáláinak, a Show Formációs Táncegyüttes gáláinak, a Tavaszi Fesztivál programjának, a Magyar Kultúra napi rendezvénynek, a városi és állami ünnepeknek, a városi intézmények jubileumi ünnepségeinek, képzőművészeti kiállításoknak.

Mint a megye egyetlen kőszínháza, a Jászai Mari Színház kiemelt kulturális szerepét jelzi az, hogy a környező városokból és kistelepülésekről idelátogató nézők száma legalább annyira jelentős, mint a megyeszékhelyről érkezőké.

Tatabánya Megye Jogú Város Önkormányzata az elvégzett szakmai munkát egy társulat életre hívásával és az ahhoz szükséges anyagi forrás biztosításával is elismerte, így a 25 éve működő Jászai Mari Színház fennállásának talán utolsó nagy fejlődési pontjához ért azzal, hogy a jubileumi évet végre önálló közalkalmazotti színész társulattal kezdheti meg. A színművészek akik az első társulat tagjai: Bakonyi Csilla, Crespo Rodrigo, Danis Lídia, Dévai Balázs, Egri Márta, Honti György, Kardos Róbert, Major Melinda, Maróti Attila, Megyeri Zoltán, Schruff Milán, Szabó Emília, Végh Péter.

Támogatási lehetőségek

Színháztámogatási lehetőségek: adójóváírás, TAO-kedvezmény, jegyvásárlás.

Színházunk szakmai, művészi munkájának folyamatos fejlődéséhez elengedhetetlenek azokból a támogatási rendszerekből érkező források, melyek különböző adókedvezmények formájában adhatók. Reméljük, hamarosan Önt és cégét is támogatóink, jegy- és bérletvásárlóink között üdvözölhetjük.

Választása megkönnyítéséhez kérjük olvassa el tájékoztatóinkat:

TAO támogatás tájékoztató.pdf

TAO adófelajánlás tájékoztató.pdf

Tájékoztató munkavállalónak üzleti partnernek színházjegy és bérlet adómentes juttatásáról.pdf

Adó 1 %

Ha fontosnak tartja munkánkat, a Jászai Mari Színház, Népház tisztelettel kéri Önt, hogy személyi jövedelemadójának 1%-a erejéig támogassa színházunkat.

A Jászai Mari Színház, Népház adószáma:

15387642-2-11

Köszönjük eddigi támogatásukat!

2015 - 43.000 Ft

2016 - 93.111 Ft

Jászai Mari____________

Miért lett színész?

„Minden embernek van egy nagy villanyos ütése, mikor egyszerre megvilágosodik előtte, miért az élet, miért született a világra: az enyém az volt, amikor a bátyám szerepet másolt ingyen színházjegyért, s nekem, a csitri kislánynak megmagyarázta, mi a színház. Átöltözni! Átváltozni! másnak lenni, mint vagyunk! Más helyett sírni, kacagni, ordítani. E pillanattól kezdve vagyok színésznő.”

(Pesti Hírlap, 1925. V. 10.)

Ászártól a Nemzeti Színházig

A Kisbértől különvált kisfaluban minden a híres szülöttről, Jászai Mariról szól. A kis fehérfalú, nádtetős szülőházban gondos kezek őrzik a megmaradt ereklyéket. (Nagy részük nem itt, hanem Pesten a Bajor Gizi Múzeumban van.) Képek, plakátok, egy míves legyező, no meg az utazó láda. Amikor nem figyel oda a teremőr félve megsímítom...

A híres Pepita füzetek (lényegében a naplója) közül az 1916-ból származó hetedik füzet harmadik oldalán olvasható: „1850-ben voltam kénytelen megérkezni e földre, ebben a zord formában, mely én vagyok.” Február 24-én anyakönyvezték Krippel Mária néven. Ezt a nevet még a születési anyakönyvi kivonatából is kiégette. S a cigarettával kiégetett lyuk mellé odaírta a margóra, ebből lett a Jászai. Mások viszont sudár, darázsderekú, sugárzóan jelentékeny jelenségnek tartották, Stróbl Alajos, aki még életében márványba faragta csúnya szépségnek titulálta. Szuggesztív erejű óriás volt, az ember megrezzent a nézőtéren, amikor megszólalt - mondta róla Major Tamás egy 1981-ben, a Színház című folyóiratban megjelent interjúban.

 

Elszökve a szülői házból Hubay Gusztáv társulatához szerződik Győrbe az 1866/67-es évadban. Tessék kiszámolni: 16 éves. Öt év telik el. 1872 januárjában a Nemzeti Színház direktora elzarándokol Erdélybe, hogy Kassainé Jászai Máriát megnézze a színpadon. Március 31-én írja alá a szerződését. Április 2-án van az első próba, s 54 évig az ország első színházának ünnepelt színésznője. (Rövid kitérő 1900. április 1.-1901. március 31. Vígszínház. Keglevich grófot kinevezték az állami színházak intendánsává s a vele való elvi vagy személyi differenciák miatt szerződött a Vígbe.) Úgy tér vissza a Nemzetibe, hogy Széll Kálmán miniszterelnök felajánlja neki az örökös tagságot. Először 1901. április 13-án lép színpadra örökös tagként a Nemzetiben.

Az Esterházy bérlet támogatói

Becton Dickinson Hungary Kft.
Gottwald Kft.
Zöld út Kft.

Patrónusaink

ASG-KER Műszaki Kereskedelmi Kft.

BAU-TECH Hungária Kft.

I-J-S Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. Biztonsági Szolgálat

UGP Raktártechnika Kft.