Pille Tamás

Móka Miki és barátai

Szereplők

Alkotók

Ha az ember már elég idős, akkor éppenséggel még emlékezhet negyven esztendővel ezelőtti kedvenc műsorára a tévé fekete-fehér őskorából: Móka Mikire és társulatára: Hakapeszi Makira, a Versmondó Lányra, az állandóan Mogyorós csokival vigasztalódó Hiszékeny úrra és a fejtörőket kérdező Furfangos Frigyes mesterre. „Véget ért a móka mára, / Zárul Miki mókatára. / De ha tetszett, nemsokára visszavárhatsz, / Jóska, Sára, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, / S valahány név a naptárba’ / Eljövök még hozzátok, / Viszont látásra pajtások!” Ezt, az adások végén elhangzó kis verset akkoriban egy ország tudta kívülről.

 

A Móka Mikit alakító színészek nagyon népszerűek voltak a gyerekek körében, főként Levente Péter, (1965-től), majd Gyabronka József és Sirkó László alakította a karaktert. Levente Péter, aki 15 évig játszotta Móka Miki szerepét, így beszél erről: ”Ma úgy mondanánk, interaktív műsort csináltunk, a gyerekeknek nem volt kezükbe adott szövegük, az élő adás varázsának engedve alakultak a szerepek és a játékok. Számomra a gyerekek nem kellékek, háttér, avagy csupán közönség voltak, hanem alkotótársaim, játszótársaim. Ez óriási előny a sikeres együttműködésben. Ez volt a Zsebtévé, amely abban is újított, hogy stúdióműsorban itt alkalmaztunk először televíziós trükköket, például a Versmondó Lány egy meséskönyv lapjai közül lépett elő.”

 

A televíziós magazinműsor messze túlnőtt keretein, évtizedekig volt a közönség kedvence, felnövekvő generációknak jelentett tartalmas szórakozást. Lévai Sándor bábtervező, aki több klasszikus mesehős bábfigura megálmodója (Mi újság a Futrinka utcában, Süsü), többek között a Zsebtévé bábfigurái is az ő nevéhez fűződnek. A Zsebtévé szereplőivel most egy múltidéző, retro előadás keretein belül újra találkozhatnak a Jászai Mari Színház nézői.

 

A szereplők a kornak megfelelően lakmározzák a Boci csokit és a Piros Mogyoróst, isszák a Meggy Márkát és a Traubi szódát, miközben a régmúlt zenéi teszik igazán nosztalgikussá az előadást. Amíg a gyerekek felhőtlenül szórakoznak, Apu és Anyu visszakap egy darabot gyerekkorából, ahol újra ráismerhet kedvenc játékaira, meséire. Tartsanak velünk egy kis időutazásra, ahol gyerekek együtt játszhatnak Móka Mikivel és barátaival!

Multimédia