Böhm György - Korcsmáros György - Horváth Péter - Dés László - Nemes István

Valahol Európában

Szereposztás
Dunai Tamás, Jegercsik Csaba, Kiss Attila, Fritz Attila, Juhász Levente, Pataki Zsófia, Jakoda Benedek, Bágyi Márton, Gebei Gellért, Bara Norbert, Kovács Bálint, Jámbor Benedek, Czuppon Péter, Szűcs Bátor, Turóczi Gergő, Kardos Máté, Jámbor Lili, Moravecz Márton, Acsádi Alíz, Turóczi Csenge, Jiling Ottó, Tillinger Donát, Eller Gusztáv, illetve a Bartók Táncszínház táncművészei

Alkotók

A II. világháború idején járunk. Egy fiatal kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mondja: „Nem szabad félni!”. A Javítóintézetet szétbombázták. A találatot túlélt fiúk elvesztve, csapatba verődve próbálják túlélni a háború viszontagságait, és úgy próbálják túlélni a napokat ahogy tudják: élelmet lopnak. A fiúk csapatukba veszik Kuksit. Útközben találkoznak egy másik gye-reksereggel. Az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Közben a hadsereg és a bíróság hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket. A két csapat vezetője között meglepő kapcsolat alakul ki. Szerencséjükre találnak egy elhagya-tottnak tűnő birtokot, egy kopár hegyen, ami hamar kiderül, hogy nem lakatlan, Simon Péter, az egykori karmester és zeneszerző lakja a világtól elzárkózva, magányosan. A gyermekek először idegenkednek a felnőttől, majdnem fel is akasztják őt, ám hamarosan megbarátkoznak vele, sőt meg is szeretik. Simon ugyanis nem hazudik nekik, és nem csapja be őket, mint a többi felnőtt. Bizalmatlanságból így bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Megtanítja nekik, hogy a szabadság a legfontosabb érték, melyhez minden embernek (így nekik) is joguk van. Megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére.

 

De a hadsereg és egyben a statárium megtalálja őket, és a magukra hagyott gyerekek felveszik velük a kesztyűt és harcolnak. Ám a harc közben egy puskalövéstől az egyik kisgyermek, Kuksi halálos sebesülést szerez. Ez idő alatt Simon a városból olyan rendelkezést hoz, amely a gyer-mekeket felmenti a kényszerű rablásokból fakadó büntetések alól, sőt, a várat is az ő birtokukba adja, így az életüket is megmenti.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház előadása