10. Színházi Olimpia – a Jászai Mari Színházban is!

Liliom és Immaculata

 

2023. április 1. és július 1. között – számos program esetében még ezen az időszakon is túl – Magyarországra költözik a sokszínű színházi világ. Ekkor kerül megrendezésre ugyanis a 10. Színházi Olimpia.

A programsorozatból nem marad ki a Jászai Mari Színház sem, két vendégelőadást fogadunk Tatabányán.

Még egy meglepetéssel készülünk Önnek áprilisi műsorunk kapcsán! Idén kerül megrendezésre hazánkban a 10. Színházi Olimpia, melynek programjában a tatabányai Jászai Mari Színház is részt vesz. Két vendégelőadást fogadunk: a Liliomot a Kassai Állami Színház, az Immaculata című előadást pedig a Szlovén Nemzeti Színház, Maribor hozza el Tatabányára. Előbbit szlovák nyelven, utóbbit szlovén nyelven láthatják nézőink, angol és magyar felirattal.

Egy ilyen különleges alkalmat kár lenne kihagyni!

 

A 10. Színházi Olimpia előadásai színházunkban

Mindkét előadás eredeti (szlovák/szlovén) nyelven, magyar és angol felirattal tekinthető meg

 

Molnár Ferenc

LILIOM

április 3. 19 óra
A Kassai Állami Színház előadása
145 perc, két felvonásban
Szlovák nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás weboldala →
VIDEÓAJÁNLÓ

 

Az előadásról:

Závoczky Endre, azaz becenevén Liliom, egy jóképű nőcsábász, kemény fickó, egy körhintás, akinek a tekintete nemcsak a cselédlányokon, hanem a gazdag úrinőkön is megakad. Amikor végre rátalál a szerelem, elveszíti a munkáját. Bűn, bűntudat, büntetés, esély követik egymást.

A múlt század eleji szentimentális történet, a nagyvárosi prolik életének társadalmi tükrévé válik, amely a bűnözés természetének örökké visszatérő kérdéseit feszegeti. Ebben a tragikomikus történetben több szálon fonódnak össze a város peremén élők szerelmi kétségei, társadalmi, párkapcsolati és pszichológiai kérdéseket felvetve. A történetnek van egy rendhagyó, transzcendentális felhangja is.

Martin Čičvák mai rendezésében a darab egyetemes témái nyílnak meg előttünk. A Liliom Molnár Ferenc legismertebb darabja, melyből számos filmes és televíziós feldolgozás került bemutatásra.

 

 

Colm Tóibín, Livija Pandur, Tomaž Pandur

IMMACULATA

Hommage à Tomaž Pandur
április 6. 19 óra
A Szlovén Nemzeti Színház, Maribor előadása
80 perc, egy felvonásban
Szlovén nyelven, magyar és angol felirattal

Az előadás weboldala →
VIDEÓAJÁNLÓ

 

Az előadásról:

Az Immaculata  előadás Tomaž Pandur emlékére született, Colm Toíbín regényének színpadi adaptációját felhasználva.

„A szépség lesz a vesztem” mondja Pandur saját színházáról. Az élete árán is ki akarta mondani a kimondhatatlant, meg akarta jeleníteni a megfoghatatlan álmot, sóvárogva egy másik világ után.

Az előadás tizennégy gondolatvilágot sző egybe, ahol a soha be nem gyógyuló sebek oltárán keresik az alkotók a szerelmet, a veszteségeket, a magányt. A színdarab Máriáról és a nők helyzetéről ad képet a történelem folytatólagos tükrén keresztül. „A történelem zaja az ő hallgatásukból fakad. Ebben a mai csendben Mária megpróbál visszaemlékezni néhány szóra, arcra és a történetek egyes részleteire.  Mária, aki bátran szembeszállt minden nagy és szent eszmével, így őrizve meg őket. Mert az eszmék meghalnak, ha nem kérdőjelezik meg őket.” „Az Immaculata „egy képmássá, dogmává, a hit eszközévé leépített nő vallomása, akit kitöröltek a történelemből, mert egy erőszakos vallás megalapozásához használták úgy, hogy egy képpé formálták, amellyel viszont meghamisították Krisztus eredeti tanításait, és a tömegek fölötti zsarnokság eszközévé tették őt. „Szívből hiszek a színház erejében. és minden művem a rituálék őstípusa”. Tomaž Pandur életművét rendkívül nehéz, szinte lehetetlen lezárni. Egy rendezőé, akinek művészi opusza meghatározta a szlovén színházat és jelentősége volt a világszínházra is. Aki mindvégig hű maradt alkotói hitvallásához és egyedi stílusához, önzetlenül osztva meg vízióit, álmait, magányát, félelmeit és lelkesedését munkatársaival és nézőivel.

 

 

Jegyár: 3 100 Ft