FELNŐTT BÉRLETES ELŐADÁSOK 2023/2024

 

A Jászai Mari Színház a 2023/2024. évadában 6 felnőtt bemutatót láthat a közönség.

 

Ion Luca Caragiale

Farsang   

komédia         

Rendező: Botos Bálint

Nagyszínpad

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk

 

Bukarest egyik külvárosának borbély üzletében minden a feje tetejére áll. Féltékeny szeretők vadásznak vetélytársaikra, bár nemigen tudják, hogy ki az ellenfél. A pofonok téves címzettet találnak meg, a levelek félreérthetőek és félre is értik őket. Jóslatok és cetlik alapján indulnak bosszúhadjárataikra, becenevekből próbálják kikövetkeztetni, hogy ki ellen kellene irányítaniuk fékezhetetlen indulataikat. Mindezt farsangkor teszik, így végképp lehetetlenné válik, hogy megtalálják azokat, akikre vágynak vagy azokat, akiken bosszút akarnak állni.

A fékevesztett hajsza Caragiale darabjában már-már az abszurd határait feszegeti. A szereplők összetévesztése itt nem csupán komikus elem, hanem a farsangon keresztül egy minden mást meghatározó törvénnyé válik, amely által már lassan a néző sem tudja pontosan, hogy kit lát maga előtt a színpadon.

Az emberi önzés, a fékevesztett szenvedély végletesen mulatságos poklába kalauzol minket a szerző. Vígjátékában a nyelv, a helyzetkomikum és a szereplők ábrázolása arra biztosíték, hogy nevetésünk nem olcsó szórakozás csupán, hanem azt a távolságot szüli meg szereplő és néző között, ami ahhoz szükséges, hogy olykor saját görbe tükreinkbe nézzünk.

 

 

Edward Albee

Nem félünk a farkastól   

tragikomédia              

Rendező: Guelmino Sándor           

Kamaraszínház

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk

 

George és Martha, a középkorú házaspár egy protokollparti után, az éjszaka kellős közepén áthívja magukhoz a férfi új egyetemi kollégáját és annak feleségét egy kis ismerkedésre. A laza iddogálós-beszélgetős este azonban hamarosan kínossá válik az ifjú vendégek számára: házigazdáik egyre durvábban szólogatnak be egymásnak, és szép lassan kiderül, itt nem egyszerű játszmázás zajlik, ez az este az öldöklő leszámolás ideje, amit senki sem úszhat meg sértetlenül. A gyilkos humorú, tragikomikus élveboncolás szertefoszlat minden titkot, minden illúziót, de talán éppen ezzel az újrakezdés esélyét is megadja a négy ember számára.

Soha senki nem ábrázolta olyan szórakoztatóan a kegyetlen emberi játszmákat, mint Edward Albee, akinek főműve, a Nem félünk a farkastól méltán a XX. század egyik legmaradandóbb drámája. Az 1966-os filmváltozat, melyben George-ot Richard Burton, Marthát pedig Elizabeth Taylor játszotta – és annak idején az összes létező kategóriában Oscarra jelölték (ezek közül ötöt meg is kapott) – igazi klasszikussá érett. A darab magyarországi sikertörténete is töretlen a mai napig, hiszen témája örökérvényű, jutalomjátékot kínál négy színész számára, a nézőknek pedig megrendítően, felkavaróan mulatságos estét garantál. Azoknak is, akik tudják, hogyan alakul át egy szerelem fojtogató párkapcsolattá, azoknak is, akik titkolják, hogy tudják, és azoknak is, akik eddig nem tudtak vele szembenézni, de most szívesen beleborzonganának a lehetőségbe.

 

 

Martin McDonagh

Hóhérok    

fekete komédia

Rendező: Szikszai Rémusz  

Kamaraszínház

Az előadást 18 éven felülieknek ajánljuk

 

Anglia, 1965. Ez az az év, mikor a ködös Albionban eltörlik a halálbüntetést. Az észak angol kisvárosban, Oldhamben, egy kocsmában, amit Harry Wade és felesége visz, összegyűlnek a törzsvendégek, hogy szemtanúi legyenek annak, hogyan reagál a kocsmáros a rossz hírre: ugyanis Harry Wade másodállásban hóhér, méghozzá az egyik legismertebb. Pontosabban a második legismertebb, a világhírű Pierepoint hóhér mögött. Ráadásul, megjelenik egy furcsa, délről jött idegen is. Mit tesz az ember, ha nem gyakorolhatja többet a hivatását? Mit tesz, ha örök második? Mit, ha eltűnik a lánygyermeke és mit tesz, ha arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy minden általa kivégzett halálraítélt valóban bűnös volt-e, vagy esetleg volt olyan, akit ártatlanul végzett ki?

 

 

John Patrick Shanley

Kétely

színmű           

Rendező: Guelmino Sándor           

Nagyszínpad

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk

 

A St. Nicholas egyházi iskola igazgatónője, Aloysius nővér a vasszigorban, a hagyományokban és a szabályokban hisz. Amikor az intézmény új tanárt kap Flynn atya személyében, aki szokatlan, újító módszereinek és tabudöntögető prédikációinak következtében hamar nagy népszerűségre tesz szert a diákok körében, a két gyökeresen eltérő nevelési felfogás, a két ember közti konfliktus elkerülhetetlenné válik. Ráadásul az igazgatónő fülébe jut, hogy a pap pártfogásába vette az iskola egyik nehéz sorsú tanulóját, és ez szörnyű gyanút ébreszt benne Flynn atya szándékainak tisztaságát illetően. A nővér ekkor harcba kezd, hogy az atyát minél előbb eltávolíthassa az iskolából. És a háborúban csak az egyik fél győzhet – de vajon miféle győzelem lesz az?

A Kétely egy sor izgalmas kérdést vet fel a nézők számára. Szól rögeszmékről, előítéletekről, tévedhetetlenségről, a bizonyítékok híján való ítélkezésről. A hitről, arról, hogy miben és kiben hihetünk. Arról, hogy naivitás-e bizalommal fordulnunk embertársaink felé. Bűn-e megkérdőjeleznünk olyan dolgokat, amiket sokan vallanak? Mikor érdemes a saját igazságunkba vetett hitet górcső alá venni? Kiben és miben hihetünk mai világunkban, amikor egyre ellenőrizhetetlenebb a hírek valóságtartalma? Hogy hányfajta kétely van, és vajon létezik-e egészséges, vagy mérgező változata? És mi történik, ha a kételyből bizonyosság válik?

A Pulitzer- és Tony-díjas dráma több mint ötszázszor ment a Broadway-n, filmváltozatában, melyet maga a szerző rendezett, Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket.

 

 

Dragomán György

Kalucsni   

dráma 

Rendező: Göttinger Pál

Nagyszínpad

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk

 

A Kalucsni egy történelmi színdarab – noha sok szereplője minden bizonnyal ma is él, élhetne még. A rendszerváltás előtti utolsó pillanatban vagyunk, Romániában, egy erdélyi magyar értelmiségi házaspár próbál útlevelet szerezni és elmenekülni az országból. De nincs kiben bízni, nincs kitől segítséget kérni, még a hatalmasokat is figyeli valaki, a recsegő-ropogó rendszer céltalan kegyetlenkedéssel rúgja az utolsókat. És ahogy a bizalmatlansággal telt évtizedek alatt az egész ország, úgy ők maguk, a házasságuk, az életük is tönkremegy. Lányuk, a 16 éves Annamari figyeli a feje fölött zajló vergődést, szülei veszekedéseit és kudarcait, végül arra jut: nem gyerek már, rajta is múlnak a dolgok.

A nemzetközileg és Magyarországon is sokszorosan elismert szerző, Dragomán György epikus pusztulástörténete a saját történelmünkről, a saját bizalmatlan társadalmunk mérgező beidegződéseiről is beszél, tele szívfacsaró, lefojtott, nagyon is ismerős emberi sorsokkal.

 

 

Woody Allen

Játszd újra, Sam!  

romantikus vígjáték   

Rendező: Crespo Rodrigo

Nagyszínpad

 

Hősünket a filmkritikus Allant elhagyja a felesége, persze ez nem meglepő, hiszen neurotikus, gátlásos, esetlen… az a csoda, hogy volt egyáltalán felesége. Mi lehet az oka a kudarcainak? Hogy kéne viselkednie? Hogy lehetne sikeres, igazi kemény fickó, akiért bomlanak a nők? A válaszokat a Casablanca sztárjától, Humphrey Bogarttól várja, aki számára a férfi idolt testesíti meg, de segítségére sietnek barátai, Linda és Dick Christie is, akik randikat szerveznek neki… de semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezik… Allan a képzelet és valóság határán egyre lehetetlenebb helyzetekbe kerül. Vajon sikerül megtalálnia önmagát és a szerelmet? Az 1969-ben bemutatott Broadway darabból a szerző, Woody Allen és Diane Keaton főszereplésével 1972-ben készült film, melynek sikere azóta is töretlen. A Jászai Mari Színház előadása bizonyára felejthetetlen pillanatokat szerez majd a romantikus vígjátékok szerelmeseinek.

 

 

 

Felnőtt bérletek 2023/2024

 

 

Bérlet Előadásszám Nap Kezdés Bérletár
július 1
4-ig
Új bérletár
Jászai (premier) 6 előadás szombat 19.00 14 500 Ft 16 600 Ft
Örkény 6 előadás szombat 19.00 13 500 Ft 15 500 Ft
Latabár 6 előadás szombat 19.00 13 500 Ft 15 500 Ft
Kabos 6 előadás péntek 19.00 13 500 Ft 15 500 Ft
Margitai 6 előadás péntek 19.00 13 500 Ft 15 500 Ft
Karády 6 előadás vasárnap 17.00 13 500 Ft 15 500 Ft

Előadások: Hóhérok · Nem félünk a farkastól · Farsang · Kétely · Kalucsni · Játszd újra, Sam!

 

Bérlet Előadásszám Nap Kezdés Bérletár
július 1
4-ig
Új bérletár
Fedák 5 előadás péntek 19.00 11 500 Ft 13 500 Ft

Előadások: Nem félünk a farkastól · Farsang · Kétely · Kalucsni · Játszd újra, Sam!

 

Bérlet Előadásszám Nap Kezdés Bérletár
július 1
4-ig
Új bérletár
Ruttkai (nyugdíjas) 4 előadás csütörtök 15.00 8 900 Ft 10 900 Ft

Előadások: Nem félünk a farkastól · Farsang · Játszd újra, Sam! · Operett és Musical Mánia!

 

Bérlet Előadásszám Nap Kezdés Bérletár
július 1
4-ig
Új bérletár
Latinovits/
Esterházy (ifjúsági)
4 előadás csütörtök 15.00 7 900 Ft 9 900 Ft

Előadások: Farsang · Kétely · Játszd újra, Sam! · Mary és Max

 

Bérlet Előadásszám Nap Kezdés Bérletár
július 14-ig
Új bérletár
Dajka (Kamara) 3 előadás hétköznap 19.00 6 800 Ft 8 800 Ft

Előadások: Francia rúdugrás · Polgárkukkantó · Hóhérok

 

 

Kérjük, ne feledje, SZÉP kártyája felhasználható színházjegy- és bérlet vásárlásakor.

A bérletben szereplő kamaraszínházi előadások esetén az előadás napja a bérletben meghirdetett naphoz képest változhat.

A felnőtt és ifjúsági bérletekhez kapcsolódó részletfizetési lehetőségekről, kérjük, érdeklődjön színházunk szervezési osztályán.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 2022/2023. évadra érvényes ülőhelyét új bérlet vásárlása esetén 2023. július 14-ig tudjuk fenntartani Önnek.

Felhívjuk továbbá figyelmét arra is, hogy felnőtt bérletét 2023. július 14-ig a tavalyi, azaz a 2022/2023. évados leporello árain tudja megvásárolni. A bérletvásárlásra vonatkozó ezen kedvezményünk más kedvezménnyel nem vonható össze, továbbá kizárólag személyes bérletvásárlás alkalmával tudjuk érvényesíteni. A bérletárra vonatkozó jelen kedvezményünk régi és új felnőtt bérletes nézőinkre egyaránt vonatkozik.

 

Magazin formátumú ismertőnkért kattintson ide!

Jegyvásárlás