Már az évad negyedik bemutatóján túl

Szépen, lassan megszokjuk, hogy az évszám vége nem 3-as, hanem 4-es, és hivatalosan is belépünk a 2024-es évbe!

A színházban az ünnepek között is zajlott a munka, hogy a 2024-es méltó módon indíthassuk: január 13-án bemutattuk az évad negyedik új felnőtt előadását, a Kételyt!

A Kétely című drámából Pulitzer- és Tony-díjas előadás készült, majd a filmes díjakat is begyűjtötték, amikor Meryl Streep, Amy Adams, Philip Seymour Hoffman és Viola Davis szereplésével filmre vitték.

A Jászaiban a történet Guelmino Sándor rendezésében elevenedik meg, igazán különleges feldolgozásban: a négy főszereplő, Crespo Rodrigo, Bakonyi Csilla, Urbán-Szabó Fanni és Danis Lídia mellett bábok segítik a történet életre kelését, Bartos Ági, Maróti Attila, Megyeri Zoltán, Mihály Csaba és Töreky Zsuzsa bábozásával.

 

 

 

Az előadásról:

 

 

John Patrick Shanley

KÉTELY

színmű

Fordította: Zöldi Gergely

Nagyszínpad

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

 

A St. Nicholas egyházi iskola igazgatónője, Aloysius nővér a vasszigorban, a hagyományokban és a szabályokban hisz. Amikor az intézmény új tanárt kap Flynn atya személyében, aki szokatlan, újító módszereinek és tabudöntögető prédikációinak következtében hamar nagy népszerűségre tesz szert a diákok körében, a két gyökeresen eltérő nevelési felfogás, a két ember közti konfliktus elkerülhetetlenné válik. Ráadásul az igazgatónő fülébe jut, hogy a pap pártfogásába vette az iskola egyik nehéz sorsú tanulóját, és ez szörnyű gyanút ébreszt benne Flynn atya szándékainak tisztaságát illetően. A nővér ekkor harcba kezd, hogy az atyát minél előbb eltávolíthassa az iskolából. És a háborúban csak az egyik fél győzhet – de vajon miféle győzelem lesz az?

A Kétely egy sor izgalmas kérdést vet fel a nézők számára. Szól rögeszmékről, előítéletekről, tévedhetetlenségről, a bizonyítékok híján való ítélkezésről. A hitről, arról, hogy miben és kiben hihetünk. Arról, hogy naivitás-e bizalommal fordulnunk embertársaink felé. Bűn-e megkérdőjeleznünk olyan dolgokat, amiket sokan vallanak? Mikor érdemes a saját igazságunkba vetett hitet górcső alá venni? Kiben és miben hihetünk mai világunkban, amikor egyre ellenőrizhetetlenebb a hírek valóságtartalma? Hogy hányfajta kétely van, és vajon létezik-e egészséges, vagy mérgező változata? És mi történik, ha a kételyből bizonyosság válik?

A Pulitzer- és Tony-díjas dráma több mint ötszázszor ment a Broadway-n, filmváltozatában, melyet maga a szerző rendezett, Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket.