TÁNC 2022/2023

 

A 2022/2023. évadban is elindul táncbérletünk!

A TÁNC 2022/2023 programsorozatban – a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programján keresztül támogatott – hat előadásból alkalmanként két produkciót láthatnak Nézőink a Jászai Mari Színházban.

Amennyiben mind a hat előadást szeretnék megtekinteni, a három alkalmat magában foglaló TÁNC 2022/2023 bérlet megvásárlását javasoljuk Nézőinknek.

Az első ilyen este 2022. november 28-án 19 órakor lesz, az SOS Lebegés és A meztelen majom táncelőadásokat tekinthetik meg.

 

A TÁNC 2022/2023 BÉRLET ELŐADÁSAI

 

Z-Ujszászi Dorottya

dot.Consla: SOS Lebegés (2022)

Állapotok, amikre vágyunk. Amiktől félünk is. Egy krízis utáni élet, egy élet utáni krízis táncban a CONSLA nyelvén

Alkotók, előadók: Béky Emma, Nagy Csaba Mátyás, Z-Ujszászi Dorottya

Dramaturg: Téri Gáspár
Jelmeztervező: Kelmekreálda
Zene: Gergely Attila
Fény: Vajda Máté
Grafika: Kosztándi Orsolya
Vers: Labanc Dániel
Asszisztens: Jantner Emese
Koreográfus: Z-Ujszászi Dorottya

Az SOS Lebegés egy olyan állapotban játszódik, amelyben kényelmetlen lenni, de nagyon hasznos és fontos az embernek a fejlődése szempontjából. Mondhatjuk úgy is, hogy a nemlétben játszódik, ahol egyfajta egymásrautaltság és csiszolódás történik. Egy nyomasztó létben, ahonnan szeretne az ember kilépni, de még nem tud. A darab címe erre utal: „Segítség, bizonytalanban lebegek, partra vágyom!” S mindez fordítva is igaz: „Segítség, nem akarok már szikla szilárd lenni, csak lágyan szeretnék boldogságban lebegni!” Az elengedés és a kontroll súlypontjai között játszódik a darab. A különböző karaktereket tükröző előadóművészeknek lehetőségük nyílik aktuális álláspontjuk megjelenítésére, kifejtésére. A darab témája a vágy a fordulópontra.

 

 

Gera Anita/DanceLab

A meztelen majom

kortárs tánc

Előadók: Béky Emma, Birta Márton, Bot Ádám, Nagy Noémi Gizella, Tőkés Imola

Fényterv: KGP
Zene: Kovács Jeromos
Koreográfus: Gera Anita

„A tapasztalatok alapján formálódó hiedelmekkel, gondolati konstrukciókkal egy-egy emberi közösség mintegy lefedi jól-rosszul a valóságot, vagyis annyit fogunk fel a valóságból, amennyit a hiedelmeink közvetítenek.”
(Csányi Vilmos: Íme az ember)

Gera Anita/DanceLab az X,Y,Z és az Image koreográfiák után most a Meztelen majom című új produkcióval készül. Érdeklődése fókuszában a pandémia lezárulásával szintén egy szociológiai téma került. Az előadás témája a modern társadalomban élő ember konstruált világa, amelyben az egyéni tapasztalatokon túl, a közösség által kialakított, elfogadott, ellenőrzött és betartott hiedelmek alapján tájékozódunk.

 

 

Idéző 1.84 – Kiss-Balbinat Ádám – Szabó Marcell

Kaleidoszkóp – Hommage á Bartók Béla

kortárs- néptánc színházi előadás

Tánc/Koreográfia: Ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila

Zene: Bartók Béla, Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell
Fénytervező/Technikus: Patai Roland

Az Idéző 1.84 kortárs-néptánc társulat Tókos Attila és Ifj. Zsuráfszky Zoltán, valamint Kiss-Balbinat Ádám és Szabó Marcell Bartók örökérvényű műveiből készített egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zene-szerző alakja előtt.
Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymás-utánjába. Bartók Béla sokoldalúságát, személyiségének megannyi különbözőségét a darabban megjelenő négy különböző karakter jelképezi. Az előadás egy színes zenei válogatás: egyaránt elhangzanak klasszikus zongorára írt művek, hegedű duók és autentikus népzenék. Bartók zenéje egyben neoklasszicizáló és folk, egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, „hagyomány-tisztelet és megújulás”. Időtlen és örökérvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális. Ehhez méltón szerettünk volna sajátságos hangon megalkotni aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit.
…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…
feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

 

 

Flying Bodies

HEPP

kortárs tánc és új cirkusz

Alkotók: Csuzi Márton, Rácz Réka
Előadók: Csuzi Márton, Zoletnik Zsófia

Zenei szerkesztő: Csuzi Márton
Fény: Kovács Gerzson Péter
Mentor: Goda Gábor
Szöveg: Sára Gergely a.k.a. Gege Végletek című dalszövegének interpretációja

Mi lennék ha? Minden. Akkor inkább semmi sem leszek. Dehogy, csak idéztem. Gegétől. Az irodalomtanár rappertől. Bárcsak egyszer lennék akkora, hogy magamtól idézzek. Na ez is idézet. Mokitól. Na de akkor legyek már valaki. Mindegy ki. Ha mindegy, akkor viszont jó az úgy ahogy van. Sőt, úgy a legjobb. Igazából szeretem is, hogy ilyen kis páfrány vagyok. Csak mozizok a polcról. Néha jó lenne mondjuk gombának lenni. Varázsolni. De általában beérem azzal ha zöld vagyok. És jó illatú. Nem kell virág. Akkor már idézettel zárom: Magam adom megadom magam. Quimby. Ha jobb lennék az rosszabb lenne. Csuzi Márton és Rácz Réka a személyiség, a jellem tövét keresik. Azok- e, akik lenni akarnak? Ha nem miért nem? El tudják-e fogadni, hogy azok akik, amik? Hibákkal, gyengeségekkel együtt. Minderre egymásban keresik a választ. A másik tükör, vonalzó: viszonyítási pont számukra. Kellenek egymásnak, hogy önmaguk legyenek. A tánc és a cirkusz nyelvén kommunikálnak, a fizikalitás adja a teret számukra, és megoldást is abban találnak.

 

 

A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója

Tátikák

kortárs tánc

Táncművészek: Frank Rebeka Anna, Sinthavong Zsófia, Szeles Ildikó,
Rovó Virág, Takács Rozi, Imély Dorka

Fénytervezés: Pavla Beranová (CZ) és Pető József
Jelmez: Marie Gourdain (FR)
Koreográfus asszisztens: Sinthavong Zsófia
Koprodukciós partner: Nemzeti Táncszínház
Koreográfia: Góbi Rita

Az emberek, akár a növények, kinyílnak majd becsukódnak, időnként lelassulnak, lekókadnak, de tündökölnek is. Az előadás öt fiatal virág játéka, záródnak és megnyílnak, egymásra figyelnek, beszélgetnek – ez a „kánontánc”, amelynek minimalizmusa jellemzi a koreográfiát.

 

 

Szőllősi Krisztina

A Falka

kortárs tánc

Táncművészek:
Földesi Milán, Raj Martin, Emanuele Co, Nagy Nikolett, Varga Lotti

Zene: Kalotás Csaba Fény: Katonka Zoltán
Jelmez: Károlyi Krisztina
Térinstalláció: Piroska Nonó
Mentor: Barta Dóra

Koreográfus: Szőllősi Krisztina

Közösségünk legerősebb jellemzője a „falkaszeretet”, a közösségi szellem. A falkában nincs hatalmi rangsor, a férfiak nem küzdenek meg egymással a vezérségért. Miért is volna erre szükség, amikor a falka egy összetartó nagycsalád.
Azonban felmerül a kérdés, meddig összetartó a falka? Mi vezethet ahhoz, hogy egy erős rendszerben meginogjon a bizalom? Mennyire erősek a kötődések, mikor bukik elő a felszínesség. Hogyan töri meg a Nő a falka rendszerét, megváltoztatja-e annak íratlan szabályait?

 

***

 

A bérletek ára: 5 200 Ft
Jegyár: 4 300 Ft

Kérjük, ne feledje, SZÉP kártyájának bármely zsebe használható színházjegy és bérlet vásárlásakor.

 

***

 

Az előadássorozat a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.
www.nka.hu