CRESPO RODRIGO A SZÍNHÁZ 2022/2023. ÉVADÁRÓL

Tisztelt Nézőnk! Kedves Barátunk!

 

A Jászai Mari Színház mögöttünk álló két évada mind a színház, mind pedig Nézőink számára olyan speciális körülmények között zajlott, amire aligha volt példa a Jászai történetében. A járvány okozta állandó bizonytalanság, az előadások, bemutatók elmaradásának és pótlásának végeláthatatlan sora, a beugrások komoly erőfeszítést igényeltek a társulat és kitartást, türelmet Nézőink részéről. Bízva a jövőre vonatkozó kedvező előrejelzésekben és támaszkodva arra a töretlen elszántságra, hitre, ami a Jászaiban folyó munkát jellemzi, reményeim szerint a pandémia utáni 2022/2023. évadunkban minden tekintetben a normális színházi körülmények, ha úgy tetszik, a „megszokott díszletek között” tudunk majd játszani.

 

Az új szezon programjának összeállításakor olyan darabokat válogattunk, melyek a sokszínűség jegyében egyrészt az élményekkel teli, katartikus esték lehetőségét biztosítják Nézőinknek, másrészt remek szerepeket és izgalmas feladatokat nyújtanak a társulat és a rendezők számára. Az évad repertoárján musical, tragikomédia és színmű éppúgy helyet kapott, ahogyan bohózat, népszínmű és felnőtteknek szóló rémvarieté is szerepel. A járványhelyzet miatt két olyan korábban meghirdetett bemutatónk – a Polgárkukkantó és a Részegek – tervéről is le kellett mondanunk, melyek pótlására az új évadban végre sor kerülhet. A bohózatok szerelmesei bizonyára nagy örömmel fogadják majd Polgárkukkantó (Amit a lakáj látott a kulcslyukon át) című előadásunkat, melyben a szerző a műfaj összes lehetséges kellékét felhasználva a legképtelenebb helyzetekbe sodorja szereplőit, hazugságot hazugságra halmoz. A felhőtlen szórakozást valószínűleg csak fokozni fogja, hogy a történet egy elmegyógyintézetben játszódik. A Guelmino Sándor rendezésében készülő előadással azt az őrült hangulatot szeretnénk ismét megteremteni, amit a Kamaraszínház intim tere és a kacagtató komédiázás hatalmas közönségsiker formájában egyesített a Francia rúdugrásban.

 

A részegség felfokozott állapotában létezik egy olyan kontrollmentes, tiszta, őszinte pillanat, melyben a szeretet eljut arra a szintre, ahol megszólal Isten. Ezen pillanatok láncolatából, Isten létének különös bizonyítékáról, az orosz dráma egyik legkiválóbb kortárs darabját, a Részegek című tragikomédiát Sebestyén Aba rendezésében láthatja közönségünk. A mámoros állapotban lévő figurák egymáshoz mozaikszerűen kapcsolódó történetei a társulat számára éppúgy magukban rejtik a „csapatjáték” lehetőségét, ahogyan A mi osztályunk, a 10 vagy éppen A két Korea újraegyesítése című előadásainkban.

 

Te édes, de jó vagy, légy más című világsiker egyike a leghosszabb ideje játszott Off-Broadway daraboknak. A fantasztikus zenéjű musical szerzői négy színész folyamatos átváltozásával kalauzolnak végig minket a párkapcsolatok hol rögös, hol szerelemmel átitatott útján. Azon nézőink, akik szerették az elmúlt évadok nagy musical és zenés vígjáték sikereit a Jászaiban, bizonyára örömmel fogadják majd ezt az előadást is, ami nem mellesleg Mikola Gergő első rendezése lesz színházunkban.

 

Az 1932-ben, a müncheni Oktoberfest forgatagában játszódó Kasimir és Karoline a sörfesztivál, a vidámpark, a hullámvasút, a vattacukor, a fagylalt, azaz az idilli közeg és kellékek ellenére rendkívül különös feszültségű történet. A két címszereplő szerelméről szóló, bravúros dramaturgiájú darab olyan színfoltot jelenthet a Jászai repertoárján, amivel eddig még nem találkozott a színház közönsége. A népszínművet Fehér Balázs Benő álmodja színpadra.

 

A 19. század poroszos gyereknevelési szokásait bemutató Struwwelpeter című bizarr mesekönyv világszerte óriási sikert aratott. A londoni The Tiger Lillies kultuszzenekar ezt a könyvet zenésítette meg, majd később ebből készült el a Jógyerekek képeskönyve című rémvarieté. A darab zenéje talán leginkább a Bertolt Brecht – Kurt Weill-féle világhoz áll közel, a magyar változat nyelvi leleményekkel teli, fanyar, sokszor fekete humorú, csodás szövegét Parti Nagy Lajos készítette. Az ősbemutatót követő második hazai premier Szikszai Rémusz rendezésében igazán izgalmas színházi kalandot ígér.

 

Nagyon fontos, hogy a Jászai bemutatói között időről időre megjelenjen olyan nagy ívű, igényesen szórakoztató történet is, mely elsősorban érzelmileg tudja megérinteni a nézőket. A Mozart és Salieri kapcsolatáról szóló Amadeus éppen ilyen. A Guelmino Sándor rendezésében bemutatásra kerülő színmű rólunk, a mindenkori művészekről, örök kétségeinkről, tehetségünk folyamatos megkérdőjelezéséről beszél és nem utolsó sorban arról a helyzetről, amikor valaki sértettségében és hatalmával visszaélve vágja el a nála tehetségesebbek útját. A két zeneszerző harcát bemutató előadás és a benne megszólaló rengeteg zene reményeim szerint különleges színházi élménnyel ajándékozza meg Nézőinket.

 

Tekintettel arra, hogy sikerdarabjaink repertoáron maradnak, az új évadban új bérlettel kedveskedünk elsősorban új vagy a korábbi évadokról visszatérő régi bérletes Nézőinknek. Három előadásos Kamara bérletünkben a Teljesen idegenek, a 10 és a Shirley Valentine című előadásokat nézhetik meg.

 

Kedves Nézőnk! Mindannyian érezzük, hogy a világ talán olyan ütemben és irányban változik körülöttünk, ami többünket elbizonytalanít. Ilyen körülmények között igyekszünk az Ön számára olyan biztos bázist nyújtani, mely szórakoztat, a katarzis élményét jelenti, ugyanakkor olyan közösséget kovácsol, mely otthont jelent Játszónak és Nézőnek egyaránt, itt a Jászaiban. Támogasson, kérem, bennünket azzal, hogy újra bérletet vásárol vagy korábbi bérletes Nézőként tér vissza hozzánk!

 

Remélem, ősszel újra színházunkban üdvözölhetjük! A Jászai társulatának nevében, tisztelettel!

 

 

Crespo Rodrigo

igazgató

 

 

FELNŐTT BÉRLETES ELŐADÁSOK 2022/2023 →

 

GYERMEKBÉRLETES ELŐADÁSOK 2022/2023 →