GYERMEKBÉRLETES ELŐADÁSOK 2022/2023

A Jászai Mari Színház május 27-én kihirdette 2022/2023. évadát.

 

 

Nem lehet elégé hangsúlyozni, mennyire fontosak egy színház életében a gyerekek! Évről évre igyekszünk olyan programot összeállítani, amely egyrészt szerethető a számukra, ugyanakkor meg is szeretteti velük a színház élményét. Azt az élményt, ami reményeink szerint segít abban, hogy felnőttként színházlátogatóvá váljanak.

 

 

A következő évadban a fantázia, a csoda, a határtalan képzelet világa egyszerre jelenik meg a gyerekrepertoárban: zenés mesejáték, bábelőadás és egyszemélyes eposzparódia is megtalálható színházunk 2022/2023. évadának gyermekelőadás kínálatában. Nagyon várjuk, hogy mesélhessünk mindarról, amit talán csak a gyerekek érthetnek meg!

 

 

Gyerekelőadások a 2022/2023. évadban

 

Timo Parvela

MÉRLEGHINTA

Bábszínpadra alkalmazta: Schneider Jankó
bábelőadás
A Kövér Béla Bábszínház előadása
Rendező: Schneider Jankó
Kamaraszínház

Pi előtt egy hosszú út áll, barátot kell találnia, hiszen nem lehet hintázni, ha a mérleghinta másik oldalán nem ül senki. Bárkivel is találkozik útja során, azt kutatja, azt keresi, aki felülne a mérleghintája másik végére. Ha jön egy barát, az majd mindent megold. Fel és le – mint a Nap meg a Hold.

 

BOGYÓ ÉS BABÓCA ÜNNEPEL

Bartos Erika azonos című meséje alapján írta Blaskó Borbála
mese előadás
Az Attitűd Alapítvány és a Jászai Mari Színház közös előadása
Rendező: Blaskó Borbála
Kamaraszínház

 

Bogyó és Babóca kalandjai a természetben, virágültetéssel kezdődik, majd születésnapi ünnepléssel folytatódik az egyikük barátságos otthonában. Élő hangszeres zenével, tánccal, énekléssel és együttléttel történik ez a 45 perces előadás, amely a gyerek és felnőtt nézőket is becsalogatja a közös éneklés
örömébe.

 

Horgas Béla

A FABATKÁK KERTJE

mesejáték
A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása
Rendező: Veres András
Nagyszínpad

Mesénk helyszíne, a fabatkák kertje bárhol lehet: a kert végében, az árokparton, vagy akár a játszótér sarkán. Lakói bölcsek, csendesek, világukat a szeretet és a szépség irányítja. De – mint oly sokszor – a külvilág megirigyli ezt a boldogságot. Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. De van egy kis bökkenő! Ezek a kincsek egyáltalán nem olyanok, amilyennek azt a két rablóhölgy elképzeli…

Sok kaland, izgalom és nevetés során az is kiderül, hogy mit rejt a fabatkák kertje.

Az előadás létrejöttét támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

 

HÓESÉSBEN

Nemes Nagy Ágnes verseiből összefűzte Szabó Attila
zenés várakozás
A Griff Bábszínház előadása
Rendező: Bartal Kiss Rita
Kamaraszínház

Az Advent azt jelenti, várakozás. Várjuk az ünnepet, hozzák a hófellegek, s már térdig állunk izgalomban, hóesésben. Előadásunkban öt bolondos, gyermeklelkű fickó indul el a titkos úton, hogy Nemes Nagy Ágnes verseivel kézen fogva meglessék a csodát: a karácsonyi angyalt.

 

A DZSUNGEL KÖNYVE

Rudyard Kipling azonos című műve alapján írta: Nagy Orsolya
zenés mesejáték
A Vaskakas Bábszínház előadása
Rendező: Markó Róbert
Nagyszínpad

Maugli, az emberkölyök, amióta az eszét tudja, a dzsungelben él. Bagira, a feketepárduc és Balú, a barnamedve, Maugli tanítómesterei farkasnak nevelték. Ám egy nap rádöbben, hogy ő más, mint a többi farkas, más, mint a dzsungel összes többi teremtménye. Nyomozásba kezd, hogy megtudjon egyet s mást a származásáról. Felfedezőútjai során megismerkedik a Bandar-loggal, a szürke majmok népével és a majmok két szeleburdi királyával, Kával, a sziklapitonnal, aki a szüleiről mesél neki, és végül eljut egészen az emberekig. Találkozik egy emberpárral, akik megismertetik vele a tüzet, amit a dzsungelben csak úgy neveznek: a vörös virág. Mauglit lenyűgözi az emberi faj, ám Balú és Bagira óva intik: az emberek nem tisztelik a dzsungel törvényét, ők az ember törvénye szerint élnek, de az a törvény nem tisztességes, nincs tekintettel a dzsungelre, és a dzsungelben élő teremtmények jogaira. Ráadásul felbukkan egy szörnyű alak a múltból: Sir Kán, a tigris Maugli életét követeli, mondván embernek a dzsungelben semmi keresnivalója. Maugli kétségek közt vergődik, nem tudja, hová tartozik, embernek túlságosan farkas, farkasnak pedig túlságosan ember. Keresi a gyökereit, és legfőképpen keresi önmagát. Hol lelhet otthonra? Az emberek vagy a dzsungellakók között? És melyik törvényt kövesse: az ember vagy a dzsungel törvényét?

 

Markó Róbert

GRÉTA

bábjáték
A Kabóca Bábszínház előadása
Rendező: Markó-Valentyik Anna
Nagyszínpad

VII. Jeffrey Sterling, Somerset reménybeli címzetes grófja, vagyis Kisjeff a szárazföldön él, és eltökélt szándéka, hogy olajfúrótoronyügyi kockázatelemző lesz. Mígnem egy napon belepottyan az Északi-tengerbe, és csak merül, merül, merül… egészen addig, amíg VII. Gréta, a Mélytengerek reménybeli császárnője, vagyis Kisgréta el nem nyeli. Ezzel pedig kezdetét veszik Kisjeff életének legizgalmasabb kalandjai – a találkozás a Mélytengerek világával.
Szívhezszóló történet egy kisfiú és egy kisbálna barátságáról, a megbocsátás erejéről, a vízalatti és a vízfeletti világ összetartozásáról.
Az előadás létrejöttét Andrea Gregusova Gréta című mesekönyve inspirálta.

 

Wéber Anikó

AZ OSZTÁLY VESZTESE

A Budaörsi Latinovits Színház előadása
Rendező: Kolozsi Angéla
Kamaraszínház
Wéber Anikó azonos című regényét színpadra alkalmazta: Kolozsi Angéla

Kristóf, a sárkány-mániás.
Feri, a kicsi, a csöndes, a stréber.
Domi, a vicces, a pukkancs…
És Bálint? Hát Bálint – az Bálint. És semmi más.
Áron dühös, mert folyton éhes.
Csaba az új srác. És rém fura.
Fanni büdös, Anti da-da-dadog,
de Lili hercegnő olyan „édes”.
Az élet itt senkinek sem egyszerű.
De itt van a Balázs – na, ő népszerű.
Ezek a srácok az 5.a osztály tagjai. Irodalomórai feladatként együtt készítették el Kukoricza Jancsi Facebook-profilját. Együtt töltötték föl az adatait, együtt választottak neki profilképet, mindenki tudja a profilhoz tartozó jelszót, és bárki bármikor posztolhat itt – mindenféle János vitézhez köthető képet, linket, idézetet.
Aztán az üzenőfalon megjelenik egy megkötözött, álarcos alak képe, feje fölött, a falon „Az osztály vesztese” felirattal, és nem lehet tudni, hogy ki készítette és posztolta. Sem azt, hogy ki van a fotón. Az 5.a-ból bárki lehet a tettes. És az áldozat is.
A Wéber Anikó nagy sikerű regényéből készült előadás tíz ötödikest mutat be.
Te melyikükkel cserélnél? Kire hasonlítasz? Kivel barátkoznál? Kitől mit kérdeznél? Kivel nem beszélnél?
És amúgy?
Hogy vagy? Hogy érzed magad az osztályodban? Az iskoládban? A munkahelyeden? A nagyvilágban? Bántottak már? Bántottál már?
Ismerd meg ezt a tíz srácot! És figyelj!

 

Petőfi Sándor

KIFORDULÁS

Molnár Bence egyszemélyes eposzparódiája A helység kalapácsa nyomán
Magánprodukció
Rendező: Molnár Bence
Kamaraszínház

„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)
– ez az előadás mottója, és lényegében erről szól ez a játékos, egyéni műsor, melynek központi témája maga a játék fogalma. Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiája, mely már önmagában is rendkívül játékos.

Az előadás során a színész egymaga jeleníti meg Petőfi karaktereit, kalapokkal, s egyéb stilizált kellékekkel, időnként pedig a nézőket is bevonja a komikus viszonyrendszer megteremtésébe.
Az eredeti történet tetőpontján azonban az előadó váratlanul megszakítja a cselekmény prezentálását, és ezzel kezdődik a valódi játék.
Kifordulnak a karakterek eredeti jellemvonásaikból, ezáltal megváltozik a történet,
majd kifordul a stílus is a nézők reakcióihoz igazodva, és ezt követően egyre merészebb és váratlanabb fordulatok következnek.
Végül megjelenik maga Petőfi is, hogy aztán a vele folytatott polémia során elhangozzék az egész Kifordulás tanulsága, mintegy játékos utat mutatva a jövő generációinak.

Az előadás az ifjúsági és a 10-14 éveseknek szóló gyermekbérletben egyaránt elérhető.

 

Móra Ferenc

KINCSKERESŐ KISKÖDMÖN

családi-ifjúsági zenés előadás
A Múzs Art Társulat előadása
Rendező: Tövispataki Beáta
Nagyszínpad

Gergőt szülei szeretetben, de szegénységben nevelik.

A mindennapi nélkülözés feledésére a kisfiú legjobb menekülő útként színes fantáziavilágába menekül.
Édesapja megpróbál a kedvében járni, és egy ködmönt készít neki, melyben egy tündért bújtat el.
A fiú türelmetlenül várja, hogy elkészüljön a kabát, amelyről azt képzeli, hogy elvezeti a legendás kincshez, amely nagyúrrá fogja tenni.
Az élet nagy igazsága csak lassan kezd számára egyértelművé válni, miszerint a tündér nem az ő ködmönében, hanem a kinccsel együtt az emberi szívben lakozik.

 

További információk 2022/2023. évadunk bérletei kapcsán → 

Crespo Rodrigo a színház 2022/2023. évadáról →

FELNŐTT BÉRLETES ELŐADÁSOK 2022/2023 →